Moučníky: Tradiční italské tiramisu
POTŘEBUJETE: 200 ml silného espressa 50 ml amaretta 2 žloutky 50 g cukru krupice 500 g mascarpone 100 ml smetany ke šlehání 20 ks cukrářských piškotů 2 lžíce kakaa
Připravíme si espreso nebo silnou kávu, stačí rozpustná. Smícháme ji s amarettem a nalijeme do větší misky. Žloutky s cukrem smícháme v ohnivzdorné misce a šleháme ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, je hotovo. Misku s vejci a cukrem následně zchladíme, aby se žloutky nepřehřívaly. Rozmícháme mascarpone a pomalu do něj přidáváme žloutkovou směs. Pečlivě vyšleháme, aby se obě hmoty spojily. Ušleháme šlehačku a přimícháme k mascarpone se žloutkovým krémem. Snažíme se zachovat vzduchové bublinky, aby byl krém lehký a nadýchaný. Nachystáme si hranatou misku, do ní skládáme vedle sebe piškoty namáčené do kávy s amarettem. První polovinu piškotů pak přelijeme půlkou krému z mascarpone a na něj opět naskládáme piškoty namáčené v kávě a likéru. Nakonec vše přelijeme zbylým krémem. Přes sítko poprášíme hotové tiramisu kakaem a dáme chladit do lednice alespoň na tři hodiny.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.