Moučníky: Baklava z listového těsta

POTŘEBUJETE: 100 g vlašských ořechů 200 g vyloupaných nesolených pistácií 1 lžičku mleté skořice 50 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 150 g másla 1 balení listového těsta 1 žloutek
Na sirup: 8 lžic medu 250 g krupicového cukru 1 lžíci citronové šťávy 100 ml vody
Vlašské ořech a pistácie nasekáme (část si necháme na posypání) a promícháme se skořicí, oběma cukry a rozpuštěným máslem. Těsto rozdělíme na tři části a z každé vyválíme čtverec. Do vhodné nádoby vyložené pečicím papírem dáme první plát těsta a potřeme ho polovinou ořechové směsi. Tu přikryjeme druhou částí těsta, navrch dáme zbytek ořechů a zakončíme posledním kouskem těsta. Vrch pomažeme rozšlehaným žloutkem a nožem vytvoříme v těstu příčné řezy. Pokropíme vodou a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 30 minut. Poté teplotu zvýšíme na 190 °C a necháme péct v troubě ještě 15 minut. Na sirup smícháme v kastrůlku všechny ingredience a na mírném ohni je za stálého míchání necháme rozpustit a propojit. Upečenou baklavu přelijeme sirupem a posypeme zbylými ořechy.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.