Moučníky: Makový pohankový pletenec

POTŘEBUJETE: 500 g pohankové mouky 160 g mléka 1 sáček sušeného droždí 70 g cukru 1 sáček vanilinového cukru 60 g změklého másla 1 vejce špetku soli
Na náplň: 90 ml mléka 1 Makovou směs Labeta citronovou kůru 1 lžíci rumu 1 lžičku mleté skořice 1 lžičku vanilinového cukru 2 lžičky másla mléko a 1 vejce na potřetí
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme kynout 45 minut až hodinu v pokojové teplotě. Mezitím si připravíme náplň tak, že veškeré suroviny smícháme v teplém mléce a společně provaříme zhruba 2 minuty. Poté necháme zakryté odstát. Po nakynutí těsta si ho rozválíme na pečicím papíře do tvaru obdélníku. Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň. Poté těsto z krajů přehneme směrem dovnitř, aby náplň nevytékala, a zarolujeme jako závin. Poté důkladně celý pletenec včetně náplně pomažeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a dáme péct na 180 až 190 °C, dokud povrch nezezlátne.
Více receptů na moučníky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.