Moučníky: Pohankový dort s tvarohem a slaným karamelem
POTŘEBUJETE: 4 vejce špetku soli 80 g cukru krupice 1 lžíci rostlinného oleje 3 lžíce teplé vody 125 g pohankové mouky hladké Labeta 40 g pudinku s vanilkovou příchutí 1 skořicový cukr 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
Na slaný karamel: 50 g krupicového cukru 1 lžíci vody 20 g másla 35 ml 33% smetany ke šlehání ¼ lžičky soli
Na krém: 500 g tučného tvarohu 80 g moučkového cukru 250 g krémového sýra ½ kelímku 33% smetany ke šlehání ovoce a vlašské ořechy na ozdobení dortu
Bílky vyšleháme se solí do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme v misce s olejem a teplou vodou. V druhé míse smícháme zbylé sypké suroviny. Do bílkového sněhu metličkou zašleháme žloutkovou směs a poté opatrně zapracujeme sypké suroviny. Těsto přendáme do dortové formy o průměru 20 cm a pečeme v troubě vyhřáté na 165 °C 25 minut. Mezitím si připravíme slaný karamel. Do hrnce vložíme cukr a vodu, na plotně necháme cukr zkaramelizovat. Dáme stranou a rozpustíme v karamelu máslo. Hrnec dáme zpět na plotnu a na nízkém stupni pomalu vmícháme do směsi smetanu. Nakonec přidáme sůl a necháme vychladnout. Připravíme si krém. V míse smícháme tvaroh s moučkovým cukrem. Zapracujeme sýr a ušlehanou smetanu. Vychladlý korpus rozkrojíme podélně na dvě půlky. Naplníme polovinou krému, na který rozložíme sekané vlašské ořechy a polijeme slaným karamelem. Zbytek krému použijeme na obmazání dortu a ozdobíme slaným karamelem, ovocem a sekanými ořechy.
Více receptů na sladké moučníky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.