Lahvinka z podzimních plodin: Vyrobte si šípkové víno!
Šípek obsahuje velké množství vitamínu C. Pokud z něj vyrobíte víno, rozhodně nebudete litovat.
POTŘEBUJETE (na 5 l vína):
✔ 1,7 kg šípků čerstvých nebo 70 dkg šípků sušených
✔ 4,5 l vody
✔ 90 dkg cukru
✔ 5 g kyseliny citrónové
JAK NA TO:
1. Plody opereme, okvětí a stopky nemusíme odřezávat. Ovoce se může zalít jen studenou vodou, ale lépe se vyluhuje horkou vodou. Protože šípky dáváme celé, musíme vzít na kvašení asi o čtvrtinu větší nádobu.
2. Víno získá na chuti a lépe se čistí, jestliže přidáme kyselinu citronovou. Když aspoň polovina šípků klesla ke dnu, je víno vykvašené.
3. Nálev na šípkách můžeme zkvašovat ještě podruhé a potřetí, avšak kromě cukru a kyseliny citronové přidáme ještě také živnou sůl, a to 2 g na 5 l vína. Víno z druhého kvašení bývá nejlepší.