LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Ostrava a Bruntál mají co nabídnout!
Během cestování po Severní Moravě a Slezsku určitě nezapomeňte ochutnat některý z vydatných pokrmů, které tvoří základ zdejší kuchyně. Že nevíte, které to jsou? Pojďte se na ně spolu s námi podívat!
Bruntál: Nejstarší české město
První zmínka o městu, jehož název patrně pochází z německého Freudenthal, tedy Údolí radosti, je už z počátku 13. století. Jedná se tedy o vůbec nejstarší město na území České republiky. Velký význam měl Bruntál v 18. století, kdy zde vzkvétal textilní průmysl.
* Renesanční bruntálský zámek se pyšní skvostnými interiéry s množstvím původního vybavení. Prohlídka začíná na nádvoří, pokračuje do zámecké kaple, audienčního sálu a rozsáhlé knihovny a končí v zámecké obrazárně. Otevřeno je každý den od 9 do 17 hodin. Vstupné stojí rovnou stokorunu.
* S trochu jiným způsobem života vás seznámí poutavá expozice v roubeném objektu bývalé kosárny v blízkých Karlovicích. Ta byla postavena v roce 1600. Od té doby se tu vyráběly nejen žací nástroje, ale i dráty a další hospodářské nářadí. Výstava se zaměřuje na venkovský život a je věnována i lesnictví. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Vstupné stojí 60 korun.
* Uhlířský vrch na jihozápadním okraji Bruntálu je jednou z našich nejmladších vyhaslých sopek. Na jejím vrcholu stojí poutní kostel Panny Marie Pomocné, k němuž vede cesta skrze lipovou alej a křížová cesta.
SLEZSKÝ BIGOS
Tento vydatný pokrm má i svou polskou variantu. V Beskydech se stal oblíbeným zejména u formanů, kteří si jej brávali s sebou na dlouhé cesty. Zahříval je a dodával jim energii, kterou zejména během kruté zimy velmi potřebovali.
POTŘEBUJETE:
✔ 500 g hovězího masa
✔ 500 g vepřového masa
✔ 300 g kuřecího masa
✔ 100 g slaniny
✔ 2 klobásy
✔ 500 g kysaného zelí
✔ 1 hlávka čerstvého zelí
✔ 4 cibule
✔ 1 hrnek hříbků či jiných sušených hub
✔ sádlo
✔ sůl
✔ mletý pepř
✔ kmín
✔ ocet
✔ cukr
1. Pokrájíme jednu cibuli na malé kousky a dáme ji do prvního hrnce zpěnit na sádle. Poté přidáme kysané zelí a chvíli dusíme. Mezitím namočíme houby a nakrájíme maso na kostky.
2. V druhém hrnci zpěníme další pokrájenou cibuli, zalijeme hrnkem vody a přidáme ocet, cukr, kmín a nakrájení čerstvé zelí. Podusíme.
3. Ve třetím hrnci osmažíme slaninu a přidáme zbývající dvě pokrájené cibule, po chvíli ještě hovězí maso. Okořeníme kmínem, přidáme sušené houby s vodou a dusíme půl hodiny.
4. Po půl hodině přidáme k hovězímu masu vepřové, a až se zatáhne, tak i kuřecí maso. Dosolíme a vaříme do změknutí.
5. K hotovému masu přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a postupně i obě směsi se zelím. Dochutíme a podáváme jako samostatné jídlo, nebo s chlebem.
Ostrava: Slezská perla, která nenudí
Ačkoli se může na první pohled zdát, že toto průmyslové město nemá co nabídnout, opak je pravdou. První zmínka o něm pochází již z počátku 13. století, a město se tak pyšní bohatou historií.
* Původně gotický hrad dnes na první pohled zaujme vysokou věží, kde se nachází expozice o historii hradu i města. Další výstavy můžete zhlédnout po celém areálu. Otevřeno je každý den od 9 do 19 hodin. Vstupné pro dospělého stojí 80 korun.
* Vítkovické železárny byly založeny v roce 1828 a dlouhá léta patřily mezi jeden z našich největších průmyslových podniků. Dnes se v areálu konají velmi zajímavé prohlídky s průvodcem, nachází se tu ale i kulturně-vzdělávací centra a množství expozic. Prohlídky se konají každý den od 10 do 16 hodin v dvoouhodinových intervalech. Kombinované vstupné na oba okruhy, které tu lze absolvovat, stojí 220 korun.
* Do ostravské zoo se určitě vyplatí zajít. 8. července se tu totiž narodilo slůně a už brzy se na něj budou moci podívat i první návštěvníci. Zajímavé jsou i další pavilony, třeba velký přírodní výběh medvědů nebo nový moderní komplex Evoluce, kde spolu na jednom místě žije přes 200 druhů zvířat. Otevřeno tu je denně od 9 do 19 hodin. Vstupné stojí 110 korun.
OSTRAVSKÁ BRYJA
Bryja se připravovala zejména v chudých horských oblastech. Hospodyně ji ráno uvařila do velkého hrnce, který nechala stát na plotně. Jídlo pak bylo k dispozici po celý den každému, kdo dostal hlad nebo chuť na něco dobrého.
POTŘEBUJETE:
✔ 1 kg očištěných jablek a hrušek
✔ 4 hřebíčky
✔ 200 ml smetany
✔ 2 lžíce hladké mouky
✔ cukr
✔ mletá skořice
1. Jablka a hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme je na kousky. Ovoce vložíme do pánve, podlijeme trochou vody a podle chuti přidáme cukr, skořici, hřebíček a přivedeme k varu.
2. Jakmile se směs začne vařit, vmícháme smetanu s moukou a pozvolna vaříme 20 minut.
3. Hotovou bryju podáváme samotnou jako dezert nebo s vařeným bramborem.