LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Jižní Čechy si zamilujete i díky dobrému jídlu!

Pohádkový kraj. Tak se často přezdívá jižním Čechám. Romantické zámky, kláštery, lidové stavby i netknutá příroda, to je jen zlomek toho, co tady stojí za vidění. A když k tomu přidáte chutnou kuchyni v podobě pokrmů třeba z ryb nebo borůvek, o báječnou dovolenou je rázem postaráno!
Jižní Čechy jsou neodmyslitelně spjaty s rybníky, v kraji má totiž rybníkářství dlouholetou tradici. První zmínky o zakládání vodních ploch se datují do 11. století, o největší rozvoj se postarali Rožmberkové o pět staletí později. Typický ráz krajiny s nespočtem vodních toků, rašelinišť a borových lesů je dodnes patrný v oblasti Třeboňska, Jindřichohradecka i Novohradských hor. Severní část regionu oproti tomu nabízí rozmanité kulturní bohatství, které je opředeno tajemstvím už z doby husitských válek.
Jihočeská kuchyně láká zejména na pokrmy z hub, ryb, brambor a lesního ovoce. Ani česnekem se v tomto kraji nešetří! Mezi nejoblíbenější dříve patřily bramboráky či bramborové šišky, různé druhy polévek a knedlíků. Hlady tady rozhodně trpět nebudete!
TŘEBOŇSKO: Ráj nejen cyklistů i rybářů
Lázeňské město Třeboň je cílem nejen milovníků historie, ale i cyklistiky a rybaření. Zdejší rybářství je dokonce největším v Evropě. Okolní příroda je i díky tomu významnou přírodní rezervací.
* Kromě Masarykova náměstí s podloubím a starou budovou radnice doporučujeme návštěvu třeboňského zámku. Nabízené okruhy vás zavedou do rožmberských renesančních interiérů, soukromých apartmá rodu Schwarzenbergů i do psí kuchyně, konírny, podzemních chodeb a schwarzenberské hrobky. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin. Vstupné na základní trasy stojí 100 Kč, na doplňkové 70 Kč.
* Pivo se v Třeboni začalo vařit už v roce 1379. Do tajů výroby můžete nahlédnout během komentované prohlídky s ochutnávkou nepasterizovaného a nefiltrovaného zlatého moku. Do pivovaru Regent se lze vydat každý den. Prohlídky bývají každou celou hodinu od 10 do 21 hodin, v neděli do 17 hodin. Vstupné stojí 120 Kč, aktuální časy prohlídek sledujte na www.ceskyregent.cz
* Nachodili jste dlouhé kilometry a potřebujete se osvěžit? Pláž Ostende u rybníka Svět nabízí nejen koupání ve stylu 30. let, ale i spoustu sportovních aktivit. Zahrát si lze volejbal, streetball, stolní tenis i kroket. Romantiku zase slibuje plavba na šlapadle při západu slunce. Pláž je otevřena denně od 10 do 21 hodin. Vstupné vyjde na 40 Kč.
KAPŘÍ HRANOLKY
Třeboňské kapří hranolky jsou považovány za největší gastronomickou lahůdku regionu. Připravit si je můžete nejen z kapra, ale i z jiných sladkovodních ryb.
POTŘEBUJETE:
✔ 600 g kapřího filetu
✔ 30 g sójové omáčky
✔ 50 g hladké mouky
✔ 30 g solamylu
✔ olej na smažení
✔ sůl
✔ 2 stroužky česneku
✔ koření: kmín, mletý kmín, mletý zázvor, sladká paprika
1. Filety z vykostěného kapra nakrájíme na tenké hranolky. Osolíme, vetřeme do nich prolisovaný česnek, směs koření a pár kapek sójové omáčky. Hranolky necháme chvíli odležet.
2. Hranolky obalíme ve směsi hladké mouky a solamylu. Rozpálíme hlubší pánev s olejem a kapra v ní několik minut smažíme.
3. Usmažené hranolky necháme okapat na papírové utěrce. Podáváme s bramborovou kaší a omáčkou ze zakysané smetany s křenem.