Jaro už je za humny, vneste ho i do kuchyně: Rozkvetlý aspik od Jitky ze Strakonic!
Všichni se už moc těšíme na jaro a doslova ho přivoláváme nejen výzdobou, ale i obměnou jídelníčku. Jitka ze Strakonic nám proto zaslala zajímavý recept na aspik, který je plný jarních plodin!
POTŘEBUJETE:
✔ želatina na vaječnou tlačenku
✔ ½ kostky masoxu
✔ několik plátků mrkve a ředkviček
✔ krájený salám a plátkový sýr
✔ kousek červené a zelené kapie
✔ vajíčka vařená natvrdo
✔ několik oliv
✔ hrst sekané pažitky
✔ ocet
✔ sůl
JAK NA TO:
1. Z plátkového sýra a salámu vykrájíme různé jarní motivy (zvířátka, motýli, květiny, houbičky apod.). Z vajíčka natvrdo vytvoříme sluníčko, ze zelené papriky stonky a listy květin.
2. Podle návodu na sáčku si uvaříme aspik, který dochutíme kostkou masoxu, troškou octa a soli. Asi 1/3 tohoto uvařeného aspiku nalijeme na dno dortové formy a necháme ztuhnout.
3. Po ztuhnutí na tuto vrstvu vyskládáme připravené motivy tak, jak si výslednou kompozici představujeme, pouze musíme myslet na to, aby byly obráceny vrchní stranou dolů.
3. Nakonec po částech rozmístěné motivy zalijeme zbývajícím teplým aspikem a necháme v lednici ztuhnout. Druhý den aspik z formy vyklopíme.