Sezóna chřestu je v plném proudu: Vyzkoušejte krémovou polévku!
Chřest je zdravý a polévka z něj vás v nevyzpytatelném jarním počasí určitě zahřeje!
POTŘEBUJETE:
✔ 16 stonků chřestu
✔ 3 ks cibule šalotky
✔ 50 g másla
✔ 2 lžíce hladké mouky
✔ 1,5 l silného vývaru
✔ 2 stroužky česneku
✔ velká brambora
✔ kousek řapíkatého celeru
✔ menší petržel
✔ smetana na vaření 12% 100 ml
✔ zakysaná smetana k podávání
✔ sůl
✔ bílý pepř
POSTUP:
Z chřestu odkrojíme spodek a stonek oloupeme škrabkou (u zeleného postačí jen spodní část). Cibuli zpěníme na másle, zaprášíme trochou mouky a připravíme zlatou jíšku. Zalijeme ji vývarem, přidáme chřest, celé stroužky česneku a pokrájenou a očištěnou zeleninu. Vaříme asi 30 minut. Po 10 minutách varu 4 kousky chřestu vyjmeme, odkrojíme jim špičky a necháme je stranou na ozdobení. Vlijeme smetanu a vše rozmixujeme na krém. Podle chuti osolíme a opepříme a podáváme se lžící zakysané smetany.