Letní zelenina: Ďábelské okurky
POTŘEBUJETE (na 3 litrové sklenice):
3 kg salátových okurek
100 g soli
¾ l vinného octa
¾ l bílého vína
¾ l vody
1 svazek libečku
2 lžíce drceného pepře
2 lžíce zeleného pepře
2 lžíce hořčičných semínek
½ kořene křenu
4 stroužky česneku
2 bobkové listy
250 g cukru
Okurky oloupeme, podélně je rozkrojíme a vydlabeme z nich jádra. Nakrájíme na stejné kousky, osolíme a necháme přes noc stát, pak rozdělíme do sklenic. Křen nastrouháme, česnek jemně nasekáme. Dáme vařit vinný ocet, víno a vodu, přidáme libeček, pepř, hořčičná semínka, křen, česnek, bobkový list a cukr. Nálev převaříme. Až bude vychlazený, zalijeme s ním okurky. Sklenice uzavřeme a necháme nejméně týden odstát.
Více zeleninových receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 28.