Dezerty s pudinkem: Drážďanský koláč s mandlemi
POTŘEBUJETE: 400 g hladké mouky * 1 kostku droždí * 125 ml mléka * 100 g cukru * 150 g změklého másla *sůl
Na náplň: 500 ml mléka * 150 g másla * 75 g cukru * 1 sáček vanilkového pudinku
Na hmotu: 6 vajec * 1 kg měkkého tvarohu * 100 g cukru * 2 sáčky vanilkového cukru * 1 lžíci strouhané citronové kůry * 100 g mandlových plátků * 100 g rozinek
Na polití: 60 g másla * 50 g cukru
Do mísy prosejeme mouku, do důlku rozdrobíme droždí se 4 lžícemi teplého mléka a lžičkou cukru. Připravíme kvásek, přikryjeme a necháme kynout v teple asi 20 minut. Pak přidáme zbylé mléko, cukr a špetku soli. Vše prohněteme, těsto necháme kynout 40 minut. Zbylé mléko zahřejeme, vmícháme do něj pudink, cukr a máslo a uvaříme pudink, který necháme za stálého míchání vychladnout. Bílky oddělíme od žloutků. Dva žloutky, tvaroh, oba cukry, citronovou kůru, špetku soli a mandle rozmícháme. Těsto rozetřeme na vymazaný plech, na něj dáme tvarohovou náplň a posypeme rozinkami. Zbylé žloutky a sníh ze všech bílků vmícháme do pudinku a natřeme na tvaroh. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C cca 45 minut. Máslo rozpustíme, potřeme jím upečený horký koláč, posypeme cukrem a necháme vychladnout.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 16.