Poslední rozloučení se Slavíkem: Velký průvodce smuteční Prahou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poslední rozloučení se Slavíkem: Velký průvodce smuteční Prahou

Karel Gott
Karel Gott (Profimedia)

Žádná světová star ještě takové manévry v Praze nezpůsobila. Snad jen Michael Jackson a Rolling Stones se přiblížili… Metropoli čeká dnes a zítra kolaps kvůli rozloučení s pěveckou legendou Karlem Gottem (†80). Aha! vám přináší vše podstatné, co kvůli tomu musíte vědět.

CO, KDY A KDE DNES
Se zpěvákem se veřejnost loučí dnes od 8 do 22 hodin v Paláci Žofín. Vzhledem k tomu, že podle premiéra Andreje Babiše (65, ANO) má dorazit až 300 tisíc lidí, počítají organizátoři s tím, že vymezený čas prodlouží možná až do půlnoci.

Zákaz pro auta
Masarykovo nábřeží – od Jiráskova mostu až po most Legií – je uzavřeno od dnešní jedné hodiny ranní až do sobotní půl páté ráno. Přilehlé komunikace by měly být směrem k nábřeží zaslepeny. Na mostě Legií se musí počítat s omezeným provozem, uzavřen má být jízdní pruh směrem do centra (od Smíchova k Národnímu divadlu). Vozidla mohou projíždět obousměrně v zúžených jízdních pruzích, částečně po tramvajovém pásu. Policie varuje, aby lidé nepřijížděli auty, protože nebude kde zaparkovat.

Fronta na pietu

Koridor pro účastníky piety bude vymezen od Janáčkova nábřeží zátarasy a dohlížet na něj budou policisté. Jak na ostrově, tak v jeho okolí a na nábřeží budou k dispozici mobilní toalety. Přítomni budou záchranáři i členové Českého červeného kříže. Lidé by se na místo měli dopravit linkami MHD, nejlépe metrem B. Jeho provoz bude posílen už od sedmé ranní až do půlnoci. Pro hladké zařazení do fronty mají lidé dle doporučení policie vystupovat ve stanici metra Anděl. Na místě budou informátoři ve žlutých vestách, kteří jim pak poradí jak se dostat na Arbesovo náměstí a poté na Janáčkovo nábřeží, odkud se lidé budou řadit.


Výluky linek

Dopravní podnik počítá s odklonem tramvajové linka číslo 17 od páté ranní až do půlnoci. Vedena bude obousměrným odklonem přes zastávky Staroměstská – Národní divadlo – Národní třída – Myslíkova – Jiráskovo náměstí. Tramvajové linky jedoucí k Národnímu divadlu (2, 9, 17, 18, 22 a 23) budou podle dopravního podniku nabírat zpoždění a dají se čekat nepravidelnosti. V souvislosti s projekcí na hladinu Vltavy v rámci Signal Festivalu bude od devatenácté hodiny do půlnoci vyloučen také provoz tramvají na mostě Legií, linka 22 bude odkloněna přes zastávku Staroměstská a linka 9 přes zastávku Jiráskovo náměstí.

Trasa ze tří nádraží

Všechny cesty vedou na Anděl. Tak lze popsat trasy z hlavního a smíchovského nádraží nebo Florence.
● Z hlavního nádraží: nejvýhodnější je sjet metrem C na Florenc, tady přestoupit na linku B a dojet do zastávky Anděl.
● Ze smíchovského nádraží: nejlepší je sednout na metro B – jet jednu stanici metrem nebo využít některých tramvajových linek č. 5, 12 a 20.
● Z nádraží Florenc: je to nejsnadnější trasa, metrem B lze dojet až do zastávky Anděl. Tam budou stát informátoři ve žlutých vestách, kteří poradí, jak se do fronty nejlépe zařadit


CO, KDY A KDE ZÍTRA
Pohřeb Karla Gotta se státními poctami a rekviem proběhne v katedrále sv. Víta zítra od 11 hodin. Mši bude celebrovat kardinál Dominik Duka (76) a v lavicích budou kromě Gottovy rodiny sedět i jeho kolegové či nejvyšší ústavní činitelé.


Nejlepší cesta na Hrad

Pro návštěvníky mířící na Pražský hrad je nejvýhodnější dopravit se linkou metra A do stanice Malostranská a odtud pokračovat tramvají číslo 22 nebo 23 až do zastávky Brusnice. Odtud se pak pěšky vydat ulicemi U Brusnice a Kanovnickou na Hradčanské náměstí. Další možností je také pokračovat až do zastávky Pohořelec a odtud stejnojmennou ulicí do Loretánské, až dojdete před sídlo prezidenta.



Jak se dostat do areálu?

Pro sledování obřadu z katedrály bude moci veřejnost využít i velkoplošnou obrazovku umístěnou na Hradčanské náměstí a také na třetím nádvoří Pražského hradu. Dovnitř se půjde dostat pouze z Hradčanského náměstí, a to malým vstupem na čtvrté nádvoří nacházejícím se vlevo u slavné brány Gigantů. Ten se veřejnosti otevře v 8 hodin a bude přístupný až do naplnění kapacity. Na všechny příchozí tam budou také čekat bezpečnostní kontroly. Vchody z Prašného mostu i od Starých zámeckých schodů u Černé věže budou pro veřejnost zavřené.

Bezpečnostní kontroly

Všichni příchozí na Hrad budou procházet u vchodu bezpečnostní kontrolou. Policistům každý ukáže své zavazadlo, vyndá všechny kovové věci a projde bezpečnostním rámem. Lidé by si s sebou neměli brát nic, co by mohlo být zaměněno se zbraní. Ani nožík na klíčích. Jídlo a pití zakázané není.

Pietní místo plné svíček před Gottovou vilou nad Bertramkou:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.