Páteční rozloučení s Gottem na Žofíně: Jak bude vše probíhat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Páteční rozloučení s Gottem na Žofíně: Jak bude vše probíhat

Karel Gott
Karel Gott (profimedia.cz)

Koridor pro smuteční návštěvníky přes oba břehy Vltavy, desítky policistů, posílená doprava i záchranná služba. Tak se Praha chystá na páteční rozloučení s Karlem Gottem. Navíc v sobotu čeká zájemce zádušní mše na Pražském hradě. Kudy se na obě akce dostanete?

Poklonit se jedinečnému zpěvákovi, zavzpomínat na něj a možná najít v davu jeho příznivců trochu útěchy... Kvůli tomu se tisíce návštěvníků chystají zítra do Prahy zúčastnit se smutečníhorozloučení s Karlem Gottem na Žofíně. Vstup je zdarma.

Fronta s ploty

Policie směrem k Žofínu vymezí přenosnými zátarasy koridor, kde budou lidé čekat frontu. Ta povede z Janáčkova nábřeží přes most Legií na Masarykovo nábřeží až na Slovanský ostrov. Když projdou smutečním sálem, budou lidé směrováni k Mánesu a dále na Karlovo náměstí. Ti, co by se do fronty chtěli připojit třeba z Národní třídy, budou mít smůlu. „Vstup pro veřejnost ke smutečnímu místu je umožněn pouze na konci ohrazeného prostoru, tedy od Janáčkova nábřeží,“ upozorňuje policejní mluvčí Eva Kropáčová. 

Vodu s sebou

Návštěvníci musí počítat s tím, že čekání ve frontě bude dlouhé a fyzicky náročné. Proto je důležité mít vhodný oděv a dostatek vody s sebou. Pokud se naplní odhad premiéra Babiše a dorazí 300 tisíc lidí, tak je možné, že se na všechny ani nedostane. Na Žofíně bude vystavena Gottova rakev se státními poctami. „Zítra na Žofíně bude přítomno několik příslušníků čestné stráže,“ potvrdil Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

Kudy na pietu?

Kvůli policejnímu koridoru je nejvýhodnější přijít k Janáčkovu nábřeží ze Smíchova, například ze stanice Anděl. Pokud do Prahy přijedete vlakem na hlavní nádraží, jeďte metrem linky C na Florenc, kde přestoupíte na žlutou linku B. Ta vás doveze až na Anděl, odkud projdete k Vltavě a půjdete po nábřeží, dokud nenarazíte na konec fronty. Pokud plánujete zamířit do metropole autem, policie doporučuje odstavit ho na okraji Prahy a pokračovat do centra hromadnou dopravou. Odstavná parkoviště navazující na stanice metra najdete třeba u zastávek Letňany, Černý Most, Ládví, Depo Hostivař, Zličín či Nové Butovice. Můžete využít i spojení vlakem a auto nechat v Běchovicích.

Doprava je připravena

Už od dnešní půlnoci bude pro dopravu uzavřeno Masarykovo nábřeží mezi Národním divadlem a Mánesem, kde vznikne pěší zóna. Na nápor cestujících se chystá i veřejná doprava. „Provoz metra bude posílen na všech trasách, nejvýrazněji na lince metra B,“ informovala Aha! mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Kvůli uzavření nábřeží bude také přes Národní třídu odkloněna tramvaj číslo 17.

Kam si odskočit?

Na Slovanském ostrově bude k dispozici asi deset mobilních toalet. Lidé budou moci využít taktéž veřejné toalety v Paláci Žofín, další mobilní toalety budou postaveny na Slovanském ostrově u Galerie Mánes, kudy budou fanoušci odcházet.

Záchranáři jsou připraveni

„Kromě běžného plně obsazeného provozu počítáme ještě se třemi záchranářskými posádkami navíc. Dva záchranáři budou i přímo v budově na Žofíně. Na místě budou v roli koordinátorů náš krizový manažer a také vedoucí provozu výjezdových skupin, oslovili jsme také spolupracující soukromé poskytovatele, kteří nám budou vypomáhat,“ řekla mluvčí záchranářů Jana Poštová. Jaké zákroky záchranáře čekají? „Jsme připraveni na všechno, ale počítáme spíš s kolapsovými stavy, případně lehčími úrazy,“ dodala Poštová. Na místě bude navíc také 25 dobrovolníků z Českého červeného kříže.

Festival hnedle vedle

Kromě posledního rozloučení s Gottem se hlavní město chystá na další navštěvovanou událost. Během zítřejšího večera bude totiž na nedalekém Smetanově nábřeží probíhat videomapping (světelná projekce) Signal Festivalu. „Dohodli jsme se, že se obě události uskuteční, a to se vzájemným porozuměním, respektem a úctou. Karel Gott by si žádné rušení kulturní události nepřál,“ řekla k tomu Aneta Stolzová, PR manažerka Gottova týmu.

Dorazí hooligans na pietu?

Zítra proběhne ve vršovickém Edenu také zápas fotbalové reprezentace s výběrem Anglie. Angličtí fanoušci obecně patří mezi ty nejobávanější. Víkendový termín navíc svádí k prodloužení pobytu v Praze, tak jako to udělali loni v Amsterdamu, kdy řádili v ulicích a policie jich přes sto zadržela. Příznivci Karla Gotta se tak právem obávají, aby řádění hooligans nenarušilo pietu, nebo aby se dokonce angličtí fotbaloví příznivci nešli s Gottem osobně rozloučit.

Pohřeb na obrazovce

Sobotní zádušní mši v katedrále svatého Víta, která je jen pro hosty pozvané rodinou, budou moci sledovat i fanoušci skrze obří obrazovky venku na III. nádvoří Pražského hradu. To ale má omezenou kapacitu a po naplnění bude vstup do areálu Hradu uzavřen. Další obrazovky pak budou mši přenášet na Hradčanském náměstí, které se po tu dobu uzavře pro dopravu.

Na pohřby Karel Gott (†80) nerad chodil , natož aby myslel na ten svůj. Jednou, bylo to v roce 2014, se ale zamyslel a sám dal dohromady pár písní, které by rád, aby na posledním rozloučení s ním zazněly.

Jel zrovna vlakem na jeden ze svých koncertů, koukal z okna, rozjímal a najednou poprosil svého tajemníka, ať si začne zapisovat. A začal mu diktovat seznam svých “pohřebních” písní. To byl ale ještě zcela zdráv. A samozřejmě na to dávno zapomněl.
Když teď onemocněl těžce podruhé, zamyslel se znovu a sám si sepsal seznam písní, které by rád slyšel na svém pohřbu. Mezi nimi byly i Paniss Angelilicus (Božský chléb) od Akvinského, se kterou ho v chrámu Svatého Víta na poslední cestu vyprovodí Štěfan Margita (63) s Evou Urbanovou (58). Nechyběla ani Ave Maria, tu mu v kostele zazpívá Lucie Bílá (53).

Slavíkovy písničky ve svatovítské katedrále nejspíš nezazní, jelikož tam program podléhá schvalování církví. Karlovy hity se ale rozhodně budou hrát zítra v Paláci Žofín, kde se s ním bude loučit veřejnost. První i druhé přání mu tak bude splněno.

Gottův seznam z roku 2014

Žít
Zpíval jsem rád
C´est la vie
Testament
Až jednou
Muzika
Stokrát chválím čas
Jdi za štěstím

 Bohdalová našla Gottova spolužáka! Co na mistra prásknul!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.