Poslední rozloučení s Karlem Gottem: Víme, kdo zazpívá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poslední rozloučení s Karlem Gottem: Víme, kdo zazpívá!

Karel Gott.
Karel Gott. (Foto ara )

Chrámem sv. Víta na Pražském hradě budou znít písně, které Karel Gott (†80) zbožňoval a přál si je. Na zádušní mši, kterou bude sloužit arcibiskup Dominik Duka (78), by určitě měli zazpívat Lucie Bílá (53), Eva Urbanová (58) a Štefan Margita (63).

O zádušní mši za Karla Gotta, která se koná v sobotu od 11.00 hodin, požádala arcibiskupa sama Ivana Gottová (43). Stejně tak osobně poprosila operní pěvkyni Evu Urbanovou a Štefana Margitu, aby v katedrále společně zazpívali slavnostní píseň Panis angelicus, v překladu Andělský chléb.

Panis angelicus
Jde o slavnou předposlední sloku kostelní písně Sacris solemniis, kterou napsal svatý Tomáš Akvinský na svátek Božího těla. Slavík měl tuto píseň moc rád a sám ji zpíval třeba s Ladislavem Křížkem (56). „Ano, o tuto píseň paní Urbanovou požádala Ivana Gottová,“ potvrdila deníku Aha! manažerka operní pěvkyně Jaroslava Herzerů.

Ave Maria
Další, s kým se vdova domluvila, je i Lucie Bílá. Ta by měla podle informací deníku Aha! zpívat proslulou Ave Maria od J. S. Bacha, anebo skladbu Pie Jesu z Webberova Requiem. Tu zpívala s chlapeckým sborem Boni pueri už na posledním rozloučení se Stellou Zázvorkovou (†83). Tam byl tenkrát přítomen výjimečně i Karel, který na pohřby jinak téměř nechodil. „Doufám, Lucie, že jednou zazpíváte z kůru i mně,“ řekl tehdy s úsměvem, ale zcela vážně Slavici.

Vdova rozesílá pozvánky na pohřeb
První rozloučení ze zpěvákem se koná v pátek od 8.00 – 22.00 hodin v paláci Žofín na Slovanském ostrově a je veřejné, to druhé v katedrále sv. Víta od 11.00 hodin už je ale na pozvánky. A ty v těchto dnech rozesílá Ivana Gottová. Ty, které pozvala, musí svoji účast potvrdit na e-mail, aby jim pak mohla poslat oficiální pozvánku s přesnými pokyny.

Zeman dá Mistrovi Řád bílého lva
Prezident Miloš Zeman udělí Karlu Gottovi nejvyšší státní vyznamenání, kterého se mu může v České republice dostat. Včera to prozradil v rozhovoru v Pressklubu rádia Frekvence 1. „Chci mu samozřejmě udělit příští rok Řád bílého lva první třídy,“ řekl prezident. A proč se tak nestane už letos 28. října? „Rodina stále ještě zažívá bolest nad ztrátou Karla Gotta, a kdyby byla vystavena krátce po pohřbu ceremonii ve Vladislavském sále, nebylo by to dobře,“ dodal Zeman.

Dovolí Slováčka s Větrovcem?
Těch, kteří by Slavíka chtěli vyprovodit na poslední cestu písní, je ale mnohem více. „Mluvil jsem ráno s Felixem Slováčkem a shodli jsme se, že bychom tam Karlovi moc rádi zahráli něco z jeho písniček,“ přiznal deníku Aha! pianista a Gottův kapelník Pavel Větrovec (70). „Bohužel jsme se dozvěděli, že to musí schválit katedrála, neboť vše, co v ní je hráno, podléhá přísným pravidlům. Tak uvidíme. Moc šancí tomu ale nedávám,“ dodal.

Gottův kapelník Pavel Větrovec: Na poslední zkoušku přijel z nemocnice.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.