Karel Gott (†80): Hity, které se staly nesmrtelnými | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Karel Gott (†80): Hity, které se staly nesmrtelnými

Karel Gott
Karel Gott (Profimedia)

Nazpíval téměř tisícovku písní (uvádí se počet 978, ale některé skladby mají více verzí), vydal 293 alb, prodal jich na padesát milionů. Desítky šlágrů se staly nesmrtelnými! Karel Gott první desítku své hitparády takto okomentoval.

KDYŽ MUŽ SE ŽENOU SNÍDÁ
První velký porevoluční hit, k němuž složil hudbu zpěvák Pavol Habera. „Byl jsem velmi nervózní, zdálo se mi, že jsem asi hodně drzý, když nesu Karlu Gottovi tuto skladbu. Přijal ji ale nadšeně,“ svěřil se Habera. Text je dílem Karla Šípa. „Oslovil jsem mladého zpěváka Pavola Haberu, aby mi složil nějakou píseň. Chytal jsem nový svěží vítr. A tohle byla krásná věc. Paradoxem je, že mě ten rok Habera odsunul ve Slavíkovi na druhé místo! Po Žbirkovi a Nagym jako třetí Slovák v historii! Ale za ten hit jsem mu to prominul a dávno odpustil,“ přiznal s úsměvem Mistr. Píseň vyšla v roce 1992 na stejnojmenném albu, které bylo tehdy nejprodávanějším a dostalo platinovou desku.

KÁVU SI OSLADÍM
Tohle mu napsali Ladislav a Jiří Štaidlovi, stejně jako spoustu dalších hitů. Podobná je i Přijela pouť, neméně známý šlágr. „Kdo ví, kolik by mi ještě napsali krásných písní, kdyby Jirka na podzim roku 1973 tragicky nezahynul nedaleko Říčan u Prahy při srážce svého vozu s nákladním autem. Bylo mu třicet let a byla to ztráta, se kterou jsem se dodnes nevyrovnal,“ zmínil Karel Gott na jaře letošního roku v jednom z posledních rozhovorů.

KDEPAK TY PTÁČKU HNÍZDO MÁŠ
Titulní píseň z kultovní pohádky režiséra Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku z roku 1973 dělá každé Vánoce ještě vánočnějšími a lze říct, že pohádkovému šlágru přidal Gott body. „Karel Svoboda a Jiří Štaidl, to byl můj dvorní a jedinečný skladatelský tandem. Kamarádi, veselí chlapci. Karel tehdy za tuto skladbu dostal Cenu svazu skladatelů a koncertních umělců. O něco později získal podobnou cenu na filmovém festivalu v Panamě.“ Samozřejmě existuje i německá verze a pohádka má u sousedů několik fanklubů.

BÝT STÁLE MLÁD
Forever Young je hit německého tria Alphaville z roku 1982. Členové skupiny ze zásady nepovolují jiné jazykové verze než původní. Pro jednou ale učinili zásadní výjimku. „Já chtěl ale píseň nazpívat ke svým šedesátinám,“ svěřil se Karel Gott na Dvojce Českého rozhlasu. „Vyhledal jsem zpěváka a autora skladby Mariana Golda, jestli můžu píseň nazpívat německy. Neváhal ani chvilku a složil mi i pár komplimentů. Verze vznikla v roce 1999 a měla úspěch.

JE NEBEZPEČNÉ DOTÝKAT SE HVĚZD
Duet s Evou Pilarovou zazněl poprvé ve filmu Kdyby tisíc klarinetů (1964) a hned se z něj stal šlágr jak hrom. „Byl jsem prvním rokem v Semaforu, vykulený kluk a najednou jsem dostal takovou příležitost! Zpívat moc krásnou věc s krásnou Evou. Tehdy jsem k ní vzhlížel jako ke hvězdě, byla pro mě českou Ellou Fitzgeraldovou. Nespal jsem z toho!“

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!

Karel Gott - Být stále mlád:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.