Jak léčit nastydlého psa? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Jak léčit nastydlého psa?

Víte, jak marodům ulevit?
Víte, jak marodům ulevit? (archiv firmy Bayer)

S příchodem studenějšího období přicházejí také chřipky a nachlazení, která ohrožují nejen lidi, ale i domácí zvířata. A především pak pejsky. Víte, jak marodům ulevit?

Nachlazení se u psů projevuje kašlem či kýcháním. Zvíře také bývá netečné a bez energie. Běžné nachlazení by mělo přejít do týdne. Při kurýrování pak zkraťte procházky na minimum a raději psa nepouštějte z vodítka. Aby příliš »nelítal«... Klidový režim je velmi důležitý.

Angína
Pokud se k příznakům nachlazení přidá i hnisavý výtok z očí nebo je psovi více cítit z tlamy, tak se může jednat i o psí angínu. Zde je potřeba dojít k veterináři, který určí správnou léčbu.



Zákeřný psincový kašel
Nákaza. Nejvíc se nachlazení projevuje tzv. psincovým kašlem, ten je jako klasická chřipka kapénkovou infekcí, takže si ji pejsci přenáší mezi sebou: olíznutím, očicháním nebo i s kontaktem místa, kde nemocný pejsek vykonal potřebu.
Projevy. Psincový kašel se samozřejmě projevuje především kašláním, které často zní, jakoby pejskovi něco zaskočilo nebo se dávil. Pokud je pes nemocný delší dobu, má opravdu dlouhé záchvaty a připojila se i horečka, rychle vyrazte k veterináři, který nasadí antibiotika.
Čeho se vyvarovat. Během nemoci se nenavštěvujte hromadné akce a výstavy. Je-li váš pes nemocný, tak ho rozhodně mějte na vodítku a snažte se zabránit vzájemné interakci zvířat.

Hlavně klid
Zanedbané nachlazení může přejít i v zápal plic nebo zánět průdušek. Pokud ale průběh nemoci není příliš závažný, je dobré nechávat pejska v klidu v teple domova, chodit s ním na krátké procházky pouze k vykonání potřeby. Doma by měl mít pelíšek na teplém místě a nedávat mu příliš ledovou vodu do misky. To by se mělo dodržovat po celý rok.



Vitamín C prospívá
„Je dobré během nemoci pejskům podávat více vitamínu C a podpořit tak jejich imunitu. Vyrábějí se i speciální sirupy vhodné pro psy s nachlazením. Vhodný je například jitrocelový nebo echinaceový sirup. Při nachlazení je vynikající také heřmánek. Pokud má například pejsek rýmu, dejte mu do pelíšku pár kapek heřmánkové tinktury,“ říká odborník na výživu psů Martin Pučálka.

Důležitá je prevence
V rámci prevence by měl pejsek dostávat celoročně kvalitní stravu a dbát byste měli také na to, aby neměl kila navíc. Tělo »tlouštíků« má horší obranyschopnost a větší sklon k nachlazení.

Pomohou i bylinky
Bylinkami můžete pejskovi krmení posypat. Bazalkou při psincovém kašli. Šípek obecný obsahuje spoustu vitamínu A a C. Má-li pejsek střevní potíže, dejte mu do krmení trochu oregana.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.