Rádce Aha! Proč děti bolí hlava? Jak jim pomoct... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Proč děti bolí hlava? Jak jim pomoct...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Děti si často stěžují na bolesti hlavy. Ty jsou také jedním z nejčastějších důvodů školních absencí. A i když jsou někdy jen záminkou, jak se vyhnout vyučování, přesto bychom je neměli brát na lehkou váhu. Bolest hlavy totiž může být signálem řady nemocí – od banálních až po ty závažné.

U jakékoliv bolesti hlavy je potřeba nejprve rozlišit, zda se jedná o primární, nebo sekundární bolest. Zatímco primární bolest je projevem život neohrožujícího, záchvatovitého onemocnění, sekundární bolest hlavy je vždy příznakem jiného onemocnění. Často se totiž pojí například s postižením očí či zánětem dutin, může mít souvislost s užíváním léků s infekčním onemocněním.

Tupá, svírající 
a intenzivní

V dětském věku převažují primární bolesti hlavy. Ve skupině 
6 – 15letých se s nimi setká až 
78 % dětí. S věkem přibývají naopak sekundární bolesti. Nejčastěji jsou diagnostikovány tzv. tenzní bolesti hlavy – postihují 15 až 20 % dospívajících. „Tato bolest se projevuje jako tupá, svírající, jejíž intenzita se stupňuje. Tenzní bolest hlavy nikdy neprovází zvracení, není pulzující a je většinou oboustranná,“ říká MUDr. Silvia Bajová (na snímku), dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.