Barevná skla v brýlích: Na co jsou vhodná? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Barevná skla v brýlích: Na co jsou vhodná?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Ohledně barevných »sklíček« panuje u slunečních brýlí spousta mýtů a nejasností. Opravdu některé barvy propouští UV záření víc než jiné? Je skutečně v některých odstínech zakázáno řídit? 

Šedá a černá 

Šedé čočky tlumí intenzitu slunečních paprsků a hodí se pro každou příležitost, protože neovlivňují kontrast ani nezkreslují barvy. „Černé stejně jako ty šedé pomáhají redukovat prudké světlo. Pozor však na tmavost čoček (uvádí se od 0 do 4), černé budou »čtyřky«, tedy nejvyšší stupeň, který se nehodí pro řízení auta,“ vysvětluje Jakub Odcházel z VašeČočky.cz.

Zelená 

Tmavě zelené čočky jsou právě naprosto vhodné do auta na řízení, protože chrání před oslněním, ale nemají vliv na vnímání barev. Zelená skla se hodí i na každodenní nošení. Dokážou snížit jas a zároveň zvýraznit stíny.

Červená a oranžová 

Pokud jste nadšenci do zimních sportů, určitě si na hory nezapomeňte přibalit brýle s červenými nebo oranžovými čočkami. Tyto barvy totiž blokují modré světlo, které je na zasněžených pláních velmi intenzivní. Navíc mají pro oči relaxační účinek.

Hnědá 

Hnědé čočky mají stejné výhody jako ty červené a oranžové, navíc se doporučují lidem trpícím krátkozrakostí.

Žlutá a růžová 

Pozor, žluté čočky neumožňují rozlišování barev, proto jsou zakázané při řízení automobilu. Naopak velmi oblíbené jsou u lovců, protože zvláště při jasném počasí zvyšují kontrast objektů. Podobné vlastnosti mají i růžové brýle, kromě kontrastu zvýrazňují detaily a zlepšují prostorové vnímání.

Modrá 

Modré sluneční brýle jsou doporučovány lidem trpícím dalekozrakostí „Tuto barvu také ocení všichni tenisté, neboť zdůrazňuje kontrast u žlutého tenisového míčku,“ vysvětluje Odcházel. Modrá skla navíc minimalizují odrazy a zároveň mírně zvyšují kontrast.

Fialová 

Pokud trávíte většinu času venku, pak byste měli sáhnout po fialových čočkách. Fialová, stejně jako modrá skla, totiž potlačují bílou barvu a přitom mírně zvyšují kontrast.

Barevné shrnutí

• Proti silnému letnímu slunci a k moři se hodí černá, šedá, hnědá a tmavé odstíny zelené a fialové.
• UV paprsky se vyskytují, i když je pod mrakem. Při zataženém počasí sáhněte po červených, oranžových, růžových nebo klidně žlutých sklíčkách.
• Na sníh se hodí žlutá a červená skla.
• Za volant si vezměte šedé či tmavě zelené brýle.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.