Jak se starat o pokojové rostliny?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak se starat o pokojové rostliny?!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Shutterstock.com)

Rostliny byt zabydlují i zútulňují, a tak člověk podlehne touze přinést si domů dalšího zeleného podnájemníka poté, co jeho předchůdci zahynuli. Víte, co pokojovkám škodí a jak se o ně na podzim postarat.

Čím je moříme?
*Přeléváme
To je nejčastější chyba. Dostatečná zálivka je samozřejmě nutná, ale často z neznalosti rostlinu zaléváme moc. Pokud se vám zdá, že květina vadne, i když má vody dost, zkontrolujte kořeny. Je možné, že je rostlina podmáčená a kořeny hnijí. V takovém případě je potřeba zasažené kořeny odstranit, rostlinu přesadit do nové půdy a omezit zálivku. Především na podzim a v zimě rostliny nepotřebují velké množství vody. Stačí je mírně zalít dvakrát týdně.

* Přehnojujeme
Pokud rostliny ztrácejí barvu, může být příčinou nadměrné hnojení nebo přímé sluneční světlo. Když listy blednou, omezte hnojení a přestěhujte rostlinu do stínu.

*Neoprašujeme
Zatímco venkovní rostliny opláchne déšť, ty v místnosti jsou závislé na naší péči. Je dobré přírodu nahradit a rostliny oprášit a osprchovat.

*Přesušujeme
Tenhle problém přichází se začátkem topné sezony. Topení vzduch vysušuje a květiny začínají žloutnout a schnou. Sucho může způsobit i různé nemoci a rozmnožování škůdců. Ideální teplota pro pokojovky je kolem dvaceti stupňů. Pokud v místnosti topíte, roste listy.



* Světla je moc, nebo málo
Pokojovky špatně snášejí přímé slunce, takže v létě je pro ně lepší zastíněné umístění, v zimě je naopak přesuňte ke zdroji světla.

Suchý vzduch škodí rostlinám i lidem. Zlepšit klima v místnosti může i miska s vodou, do které přidáme oblázky. Postavte ji co nejblíže květinám, zvlhčí jim listy a působí dekorativně.
Tip Aha!
Mučenku jedlou a další druhy rodu Passiflora ostříhejte, co nejvíce to půjde. Na rostlinách nechte alespoň dva nebo tři listy, aby mohly přijímat živiny. Ostříhané části mučenek částečně ponořte do vody, za pár týdnů tak získáte mnoho mladých rostlinek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.