A sakra! Co o vašem autě vypovídá zvýšená spotřeba? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

A sakra! Co o vašem autě vypovídá zvýšená spotřeba?

..
.. (Shutterstock)

Jezdíte stejnou trasou, ale stoupla vám spotřeba? Neplaťte zbytečně víc a zkontrolujte si rychle auto. Ušetříte. Může jít i o technický problém, který by navíc mohl signalizovat budoucí problémy a další náklady na opravu. Slovenský magazín Auto Bild radí, jak na to.

Co zvládnete sami
TLAK V PNEUMATIKÁCH
Nepodceňujte správně nahuštěné pneumatiky. Mohou vám zvýšit spotřebu i o 30 procent. Tlak pravidelně kontrolujte a dohustěte na výrobcem stanovené hodnoty.

ODPOR VZDUCHU
Vliv aerodynamického odporu na spotřebu je tím vyšší, čím rychleji jedete. Zvyšují ho boxy, kola či lyže na střeše, ale i uvolněné části plastových ochranných krytů, třeba na podvozku.

VZDUCHOVÝ FILTR
Snadno ho zkontrolujete a levně vyměníte. A protože přes něj proudí vzduch do motoru, jeho čistota určuje, jestli motor funguje správně, nebo se dusí. Přesto ho řada řidičů nechává zanesený prachem a nečistotami.

Kdy je porucha vážnější
KLIMATIZACE
Za rostoucí spotřebou může stát i pokažený kompresor klimatizace. Představuje pro motor odpor, který musí překonat. Spotřeba se může zvýšit o 0,5 až 2,5 litru na 100 km.

BRZDY
Pokud se brzda nevrací do původního stavu a stále přibrzďuje, projevuje se to nejen na spotřebě vozu, ale i na vyšší teplotě daného kola. Problém poznáte i tak, že vůz jedoucí pomalu a setrvačností na volnoběh sám zabrzdí.

LOŽISKA
Zvýšený odpor motoru může způsobit prakticky každé ložisko. Pokud je jeho odpor velký, vydávají ložiska nelibé zvuky, které se mění podle otáček či zařazeného rychlostního stupně. Ložiska kol se ozývají při zatáčení.

Kdy musíte do servisu
AUTOMAT
Pokud řadí pomaleji nebo neřadí vyšší rychlostní stupně, stoupají otáčky a s nimi i spotřeba. Sledujte proto často otáčkoměr, abyste problém odhalili včas. Pomůže profesionální očista převodovky a výměna oleje.

MOTOR
Spotřebu může zvýšit i poškozené těsnění pod hlavou válců, netěsnost ventilů nebo opotřebované pístní kroužky. S tím se totiž pojí ztráta kompresního tlaku a pokles výkonu. Problémy s kompresí odhalí test měřící tlaky ve válcích.

SVÍČKY
Svíčky vydrží hodně, ale ani ony nejsou navždy. Pokud jsou příliš staré a opotřebované, spalování palivové směsi není optimální. Nečeká vás naštěstí žádný velký výdaj a zvládnou je vyměnit za pár chvil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.