Skandál s kontaminovanými léky ve Španělsku: Ze 16 dětí jsou »vlkodlaci«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Skandál s kontaminovanými léky ve Španělsku: Ze 16 dětí jsou »vlkodlaci«!

Mezi nejznámější vlčí děti světa patří Thajka Supatra Sasuphanová
Mezi nejznámější vlčí děti světa patří Thajka Supatra Sasuphanová (Foto Profimedia.cz, ara)

Poplach na španělském pobřeží Costa del Sol! U 16 malých dětí se tam vyvinul tzv. vlkodlačí syndrom, který způsobuje zvýšený růst chlupů i na místech, kde u zdravých lidí téměř žádné nenajdete. Úřady už dokonce našly viníka – farmaceutickou firmu, která prodávala kontaminované léky.

Španělské úřady už promptně sebraly licenci společnosti Farma- -Química Sur z Malagy, která má ovšem dodavatele také v Indii, a její léky byly okamžitě staženy z další distribuce. K dispozici je mělo nejméně třicet lékáren. Bylo totiž dokázáno, že všem postiženým dětem byl podáván lék s obsahem omeprazolu – látkou běžně užívanou při poruchách trávení – kontaminovaný minoxidilem. A to je pro změnu látka patřící do medikamentů určených pacientům s alopecií, tedy neinfekčním onemocněním, které lidi připraví o vlasy, řasy i veškeré ochlupení. A právě mix účinků obou látek u 16 dětí ve Španělsku vyvolal »vlkodlačí syndrom«!

Genetická porucha
Pod tímto označením se skrývá onemocnění, které významně mění vzhled člověka. Na světě jsou jen desítky tzv. vlčích lidí. Ti ale nezískali syndrom z kontaminovaných léků, ale především trpí vzácnou genetickou poruchu známou jako hypertrichóza. Vinou té jsou extrémně ochlupeni po celém těle včetně obličeje. Dalším znakem nemoci je široký kořen nosu a nejrůznější defekty zubů.
Společnost Farma-Química Sur má dodavatele v Indii a vyšetřuje se, jestli mohlo ke kontaminaci dojít tam.

Bude třeba radikální léčba?
Rodiče některých postižených dětí hlásili, že když kontaminované léky vysadili, růst ochlupení se zpomalil nebo zcela zastavil. Léčba hypertrichózy je jinak velmi zdlouhavá a bolestivá. Ochlupení se odstraňuje kosmetickými prostředky či třeba laserem nebo se vlasové kořínky radikálně ničí elektrickým so proudem pomocí speciálních jehel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.