Rádce Aha! Správná péče o boty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rádce Aha! Správná péče o boty!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Je tu podzim a čeká nás počasí plné louží, bahna, nepříjemného větru a ranních mrazíků je tu. Kromě přemýšlení, kolik vrstev oblečení si na sebe vezmete, byste měli věnovat pozornost i botám a především péči o ně. Jen ta vám zaručí, že obuv podzimní plískanice přežije bez úhony!

Ochranná vrstva


Pamatujte, že impregnace je základ všeho! Toto platí navíc dvojnásob během podzimního, a pak i zimního období. U nových nebo nikdy neošetřených bot musíte nanést nejméně tři vrstvy přípravku. Tím to ale nekončí, dvakrát do měsíce byste měli nanést jednu vrstvu.

Babské rady


Pokud zrovna doma nemáte speciální přípravek z prodejny, zkuste jeden z triků našich babiček. Místo impregnace používaly:
*lékařskou vazelínu
*sádlo nebo olej
*včelí vosk

Zázrak jménem soda


Jakmile se ochladí, začneme nosit už jen uzavřené boty. Pokud máte problémy se zápachem bot, určitě kvůli tomu podzim nemáte v lásce. A jestli se vám pořád dokola nechce utrácet za speciální deodoranty a spreje do bot, zkuste zázrak jménem jedlá soda. Nasypte ji do bot, nechte 10 minut působit a pak vysypte!

Vysušujte novinami


K podzimu patří navlhlé, nebo spíše často zmoklé boty. Zapomeňte ale na sušení na radiátoru, nebo třeba u krbu. Přímé teplo škodí kůži i kožence, povrch bot pak může tvrdnout a zkrabatit se. Proto raději mokré boty vycpěte novinami. Vlhkost výborně nasáknou i třešňové nebo švestkové pecky.

Lak drží barvu


Pokud jedny z vašich oblíbených párů bot mají problém s pouštěním barvy, když navlhnou a obarvují vám tak pravidelně ponožky, zkuste je zevnitř nastříkat lakem na vlasy. To by mělo zabrat.

Vaše obuv vs. silničáři


Jakmile se začnou silničáři starat o vozovky, pro naše boty to znamená jediné – fleky. I těch se můžete zbavit, jen každý materiál potřebuje trošku jinou péči.
*Nejdůležitější je zmíněná impregnace. Když budou boty správně připravené na zimu a ošetřené, nebude se na nich posypová sůl tolik usazovat.
*Na kožené boty nejlépe zabírá roztok vody s octem v poměru 1:1), nebo boty umyjte vlhkým hadrem jen obyčejnou vodou, pak je vysušte a nakonec vyleštěte ricinovým olejem.
*Semiš vyčistíte jemným smirkovým papírem. V případě fleků od soli si smíchejte pár kapek prostředku na mytí nádobí a 1 litr vlažné vody. Proti promočení použijte stolní olej.
*Původní vzhled lakovek navrátí trvanlivé mléko a suchý hadřík. Občas boty také můžete potřít olivovým olejem, aby nepraskaly.
*Mléko výborně funguje i na jiné syntetické materiály.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.