Klementinum: Pražské poledne ukázala struna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Klementinum: Pražské poledne ukázala struna!

Struna je napnutá na podlaze přes celou síň.
Struna je napnutá na podlaze přes celou síň.  (Foto Aha! – Martin Přibyl )

Zjistit kolik je hodin není v dnešní době nic složitého. Vždycky tomu tak ale nebylo. Pražské poledne se ohlašovalo z Klementina vlajkou. Určovala ho natažená struna v Meridiánově síni, na kterou malým otvorem dopadal sluneční paprsek.

Ojedinělá místnost se nachází ve druhém poschodí věže Klementina. „Díky otvoru vysoko ve zdi se měnila v cameru obscuru. To znamená, že paprsek slunce, který dopadl skrze otvor na strunu napnutou na podlaze, určil pravé poledne,“ vysvětlil Aha! průvodce Tomáš Poláček.


Rozpozná slunovrat

Aby se zařízení mohlo využívat po celý rok, kdy se mění úhlová vzdálenost Slunce od světového rovníku, musí být struna natažena přes celou místnost. „Při letním slunovratu paprsek dopadá na její jižní konec, při zimním slunovratu zase na severní,“ upřesnil Poláček.


Je stále funkční


Poledne se od roku 1842 oznamovalo máváním praporu z ochozu věže. „O téměř padesát let později bylo doprovázeno ještě výstřelem z děla z protějšího břehu Vltavy,“ popsal průvodce. Poslední polední znamení bylo zaznamenáno v roce 1928. Měření poledne je stále funkční.

Původní teleskopy


Ve zdech Meridiánovy síně jsou také dva původní astronomické přístroje. Tyto zední kvadranty sestavil patrně mechanik a český jezuita Jan Klein (1684 až 1762). „Měřily se jimi úhlové vzdálenosti mezi vesmírnými tělesy a jejich výška nad horizontem,“ přiblížil Poláček.


Tři prapory


Ve věži jsou k vidění repliky tří signalizačních praporů. Žlutočerný patřil Habsburské monarchii, vystřídal ho červenobílý země České a bílý se využil pouze 29. října 1918. „Den po nezávislosti takto pracovníci dali své vládě vědět, že se vzdávají a předávají Klementinum do správy Československa,“ dodal Poláček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.