Exploze v šumavské Lenoře: Dům údajně zničil místní podivín! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Exploze v šumavské Lenoře: Dům údajně zničil místní podivín!

Bytový dům u hlavní silnice v Lenoře zdemoloval výbuch a požár.
Bytový dům u hlavní silnice v Lenoře zdemoloval výbuch a požár. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Mrtvý muž, dva další bojující o život, sedm lehce zraněných. To je následek exploze třípodlažního bytového domu v šumavské Lenoře. Ta kolem 4. hodiny ráno vzbudila široké okolí.

„Když se ozvala rána, myslel jsem, že narazilo auto do domu. Vyběhl jsem jen v pyžamu a zjistil, že hoří u bytovek. Okna byla pryč, kusy zdí zbourané a šlehaly odtud plameny. Lidé volali o pomoc,“ popsal hrůzné okamžiky starosta obce Antonín Chrapan.


Skočil z okna
Mezi prvními byl na místě Svatopluk Pevný (67), ze sousedního domu. „Bylo to šílené. Nejdřív rána, pak vlna, která tříštila vše okolo, pak další rány. Balkonové dveře vyletěly i s futry. Když jsem slyšel ránu, běžel jsem do centrální plynové kotelny, ale ta nebouchla. To už přibíhali lidé se žebříky,“ řekl Pevný s tím, že jeden muž zřejmě skočil z okna.

Plynové bomby
Podle svědectví sousedů žil v domě problematický obyvatel (53), který všem vyhrožoval. „Na schůzi majitelů bytů hrozil, že vyhodí barák do povětří. Pořád s ním byly problémy. Údajně ho hasiči našli mrtvého ve vaně a byla u něj plynová bomba. Další měl rozmístit po domě,“ uvedl jeden ze sousedů. Policisté ani hasiči tuto verzi zatím nekomentovali. „Ve hře je nešťastná náhoda, výbuch plynu i úmysl. To vše ukáže vyšetřování,“ řekla mluvčí hasičů Jana Neškodná. Podle statika je objekt nestabilní a zřejmě ho čeká demolice.

Případ šetří kriminálka
Hasiči evakuovali 19 lidí, kteří skončili v místní sokolovně. Během dopoledne si je pak vzali k sobě příbuzní nebo známí. Do šumavské obce přijel po ránu i tým krajských kriminalistů, který si případ převzal. Na místo vyrazila rovněž jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. „Domluvili jsme se se starostou, že budeme v následující dny a týdny v kontaktu, abychom věděli, jak můžeme pomoci,“ řekla Stráská.



Poděkování lékařce
Na místě kromě záchranářů pomáhala i místní obvodní lékařka. „Zapojila se hned do poskytování neodkladné péče zraněným na místě neštěstí. S tím se často nesetkáváme. Za to jí patří poděkování,“ řekla mluvčí záchranky Petra Kafková.

Tragédie v Lenoře
* Na místě zasahovalo 7 hasičských jednotek.
* V třípodlažním domě bylo 6 bytů, které jsou zcela zničeny.
* Škoda je podle prvních odhadů až 15 miliónů korun.
* 2 muži jsou ve vážném stavu, měli popáleniny na zhruba 50% těla



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.