Olomouc zdobí nová sluneční časomíra: Hodiny jdou za roh... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Olomouc zdobí nová sluneční časomíra: Hodiny jdou za roh...

Na hodinách je vyobrazen černý rakouský orel a olomoucká orlice. V pravé části je potom bohyně moudrosti Sapienza a v levé bůh času Chronos. Na pozadí je panorama Olomouce.
Na hodinách je vyobrazen černý rakouský orel a olomoucká orlice. V pravé části je potom bohyně moudrosti Sapienza a v levé bůh času Chronos. Na pozadí je panorama Olomouce. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Po osmdesáti letech zdobí opět od včerejška historickou olomouckou radnici renesanční sluneční hodiny. Je to unikátní dílo, které nemá v Česku obdoby.

Oprava hodin, které zdobily radnici od 15. století, je dílem akademického malíře a restaurátora Radomíra Surmy. Ten při jejich obnově vycházel z dobových fotografií a kreseb. „Podoba hodin ale nebyla na žádném z dokumentů zachycena natolik přesně a detailně, aby je bylo možné jednoduše a do písmene zrekonstruovat. Dnešní výsledek je tedy novým autorským dílem, ovšem inspirovaným v maximální míře dílem původním,“ prozradil Surma. Současný vzhled vychází z podoby z druhé poloviny 19. století. Po roce 1918 byly zatřeny, protože prý vadil jejich prohabsburský ráz. Ze stejného důvodu je pak němečtí nacisté za druhé světové války odstranili úplně. Jedinečnost hodin spočívá v mnoha směrech. S plochou víc než 17 m² patří k největším v Česku. Ještě významnější je však fakt, že jde o nárožní, a tedy dvojité hodiny, unikátní je i malba.

Unikát v číslech

*Rozměr 405 x 421 cm

*Plocha přes 17 m²

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.