Koronavirus: Tisíce lidí v přísné karanténě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Koronavirus: Tisíce lidí v přísné karanténě!

Video se připravuje ...

Nejprve v neděli ve 23 hodin vláda vyhlásila zákaz volného pohybu osob po Česku, za čtyři hodiny pak přišlo ještě drastičtější nařízení. Hygienici včera ve tři ráno uzavřeli Litovel, Uničov a dalších 19 obcí Olomouckého kraje. Ve »vězení« se náhle ocitlo 27 tisíc osob!

Lidé nemohou 14 dní opustit města ani vesnice. A nejen to. „V této lokalitě je zhruba 1000 potenciálně nakažených kontaktů. Jsou to lidé, kteří byli v kontaktu s infikovanými, což už je velký počet, proto hygienici rozhodli o uzavření. Všichni, kteří jsou označeni za kontakty, musí být v domácí karanténě, nesmí ani chodit do práce,“ upřesnil ministr zdravotnictví. Ostatní pracovat musí. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom ještě minulý týden tvrdil, že ke karanténě či zavírání měst a celých oblastí není důvod. Hygienici své nařízení ale odůvodňují nepříznivým vývojem v oblasti; opatření je podle nich jedním z důležitých předpokladů zamezení šíření onemocnění. „Je potřeba, aby se kontakty nevyvážely dál do celého Olomouckého kraje a celé republiky. Vazba této lokality na Olomouc je velká a migrace za prací je tam také vysoká,“ podotkl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Příjezdy střeží
Nařízení se týká i dopravy. Krátce poté, co vešlo v platnost, policisté obšancovali příjezdy do obcí a nikoho nepouštějí dovnitř ani ven. Výjimka platí jen pro zásobování potravinami. Uzavřeny jsou i sjezdy a nájezdy 248 a 253 dálnice D35 u Litovle.

Vlaky nestaví
Na razantní opatření zareagovaly i České dráhy (ČD). „Ve stanicích a zastávkách Litovel předměstí, Litovel město, Litovel, Červenka zastávka, Červenka, Uničov a Uničov zastávka nebude umožněn nástup a výstup cestujících,“ uvedla mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Kvůli zajištění dopravní obslužnosti ostatních obcí vlaky jezdí dál na svých původních trasách a ve stanovených časech.

Česko má první 3 uzdravené
Česká republika má první tři vyléčené z Covid-19! „Všichni jsou z Děčína a byli mezi prvními nakaženými,“ potvrdila šéfka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková. První tři případy nákazy ohlásila Česká republika 1. března. Byl mezi nimi i zastupitel Děčína Petr T. (43). Onemocnění se poté prokázalo i v jeho okolí. Tito lidé byli bez zdravotních potíží už dřív, definitivní vyléčení prokázaly dva negativní výsledky testů v rozmezí dvou dnů.

První nemocný policista
Test prokázal onemocnění Covid-19 u prvního policisty v Česku. Je ze služebny v Litovli. „Výkon služby na tomto oddělení i v celé uzavřené oblasti probíhá v omezených podmínkách a zajišťují jej i jiné útvary,“ uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová. Počet mužů zákona v karanténě stoupl v republice na 279. Celý sbor, který čítá na 40 000 příslušníků, dostal rozkaz, aby co nejvíc agendy vyřizoval bezkontaktně a další omezil. Například preventivní dopravní kontroly.

Chybí zaměstnanci
Uzavření obcí se okamžitě projevilo. Například v uničovském domově důchodců, kde pobývá 61 seniorů, jsou v práci místo osmi zaměstnanců pouze čtyři. „Nevím, co bude v příštích dnech,“ uvedla ředitelka domova Monika Glatterová. Problémy jsou prý i se zásobováním. „Dodávka s potravinami nedojela, protože řidič neměl respirátor,“ dodala Glatterová. „Někteří dodavatelé se nedostali do území, policie je nepustila,“ připustil hejtman Ladislav Okleštěk a dodal: „Nyní se to upřesňuje za účasti policie, aby se vychytaly detaily.“

Radka (42): Jsme naštvaní, o nakažených se vědělo
„Nejistota, to je asi ten nejpřesnější výraz pro naše rozpoložení. Nevíme, co bude,“ konstatovala včera Radka (42) z Litovle. Od včerejška je jedním z 27 tisíc obyvatel uzavřené oblasti na Olomoucku. „V sobotu jsem měla odletět do Egypta, místo toho jsem doma. V karanténě ale zatím nejsem. Ovšem čekám, až manželovi, který byl v kontaktu s nakaženou osobou, přijdou udělat testy a jak dopadnou,“ řekla po telefonu Aha!. Podle ní v Litovli panuje obecná naštvanost. „Všichni věděli, že ti nakažení tu jsou a kdo to je, a kompetentní orgány nic neudělaly. Nemyslím zveřejnit jména, ale alespoň těm lidem říct, ať svému okolí sdělí, že jsou pozitivní, ať se podle toho ostatní můžou zařídit. Nemuselo se to takhle vyhrotit, kdybychom měli informace,“ konstatovala žena. Nyní prý zažívá chvíle strachu a nejistoty. „Sedíme doma a čekáme, co bude. Jak dopadnou manželovy testy a tak vůbec,“ povzdechla si koronavirová vězeňkyně.

Uzavřeli i Kynice na Vysočině! Lidé se nakazili na MDŽ?
Kvůli hrozbě koronaviru uzavřeli hygienici včera hodinu před polednem také vesničku Kynice na Havlíčkobrodsku, kde žije přibližně 90 lidí. Včera ráno byli v obci čtyři nemocní. Podle serveru tn.cz se zřejmě nakazili 7. března při oslavě MDŽ. Lidé mohou z obce, kde není obchod ani lékař, pouze pro potraviny, drogerii, léky, krmiva pro zvířata, za lékařskou a veterinární péčí. I vstupy do Kynice střeží policisté. Nařízení bude trvat do odvolání, minimálně však 14 dnů.

Snažili se utéct: Pokusili se pláchnout...
Několik pokusů opustit uzavřenou oblast v okolí Uničova a Litovle včera zaznamenala policie. „Chtěl bych upozornit, že to má právní důsledky. Tady dopadá i opatření, kdy se nacházíme ve stavu, kdy jsou zpřísněné sankce,“ uvedl krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld. Kdyby se ukázalo, že útěkáři byli nakažení, dopustili by se trestného činu.

Tomáš (38) v problémech: Nemůžeme stavět, skokově přibývá nemocných
Už už dokončovali rekonstrukci cukrárny na uničovském náměstí. Od včerejška stavba stojí, platit nájem ale musejí. Tomáš Bartko (28) s kamarádem řeší, co bude dál. Otevřít chtěli v Uničově naproti radnici v polovině dubna. A naráz bác. „Karanténa nám působí veliké problémy, já nemůžu z Olomouce do města, musel bych tam do karantény. V karanténě jsou i naši dodavatelé materiálu. Ve městě skokově přibývá nemocných. Musíme počkat,“ smutní podnikavý mladý muž. Zatím nevidí východisko, zoufá si. „Horší ale je, že jsme si s kolegou Ondrou vzali poměrně vysoké úvěry v řádech statisíců, už platíme nájem na novém, navíc končíme ve svých zaměstnáních. Počítali jsme se vším, ale že nás zastaví pandemie koronaviru, tak to tedy ne,“ podotýká.

Víte, že...
...v územním obvodu Uničov bylo v době uzávěrky tohoto vydání už 18 nemocných s Covid-19? Jen za včerejší dopoledne jich přibylo šest. V uzavřené oblasti (27 000 obyvatel) je 31 nakažených. V celém Olomouckém kraji (633 178 obyvatel) je 38 marodů.

Covid-19 aktuálně
V ČESKU 344 NEMOCNÝCH
Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že v republice je 344 nemocných s Covid-19 (včera k 19.30).

KORONAVIR NA JIP V PLZNI
Deset lékařů a dvanáct sester neurochirurgické JIP Fakultní nemocnice v Plzni skončilo kvůli koronaviru v karanténě. „Přijali jsme 1. března cizince (40) s krvácením do mozku. Když jsme ho extubovali, rozvinul se u něj zápal plic a testy potvrdily koronavir,“ uvedl ředitel FN Václav Šimánek.

TESTY BEZ PŘÍZNAKŮ? ZBYTEČNÉ!
Lékaři z Nemocnice Na Bulovce v Praze vyzvali, aby lidé bez příznaků infekce dýchacích cest na odběr vzorků na onemocnění Covid-19 nechodili. Testování je zbytečné, protože test může být tzv. falešně negativní. V prvních dnech bez příznaků totiž testy virus neodhalí, přestože ho nakažený už vylučuje do okolí a může někoho nakazit.

NOS JEN ZAKRYTÝ
Vedení Prahy zakázalo dnešním dnem vstup do vozů MHD bez zakrytého nosu a úst. Dopravní podnik rozmístil do vestibulů metra zásobníky s dezinfekcí a zintenzivnil čištění vozů. Omezený byl zatím pouze provoz autobusů MHD, metro a tramvaje jezdí podle běžných jízdních řádů.

NAPADLI ŘIDIČE MHD
Tři muži (18 až 32) v Brně nadávali a vyhrožovali zbitím řidiči autobusu MHD v Brně. Nelíbilo se jim nařízení dopravního podniku, že šoféři kvůli hrozbě koronaviru neotvírají přední dveře a neprodávají jízdenky (stejné nařízení platí i v jiných městech). Surovce zadrželi strážníci.

ČEZ UMOŽNÍ ODKLAD
Odklad plateb za energie až o tři měsíce umožní kvůli koronaviru domácnostem v odůvodněných případech společnost ČEZ. Firma zároveň dočasně přestane odpojovat od elektřiny a plynu zákazníky, kteří budou kvůli Covid-19 v prodlení se splatností.

BISKUP VYHLÁSIL PŮST
K jednodennímu půstu a přispění potřebným drobnou almužnou vyzval na dnešek věřící brněnský biskup Vojtěch Cikrle. „Věřící by se měli každý večer ve 20 hodin společně modlit růženec,“ dodal.

VZDÁLENOST 1,9 METRU
Další bezpečnostní opatření zavádí železniční a autobusový dopravce RegioJet. Upravuje rezervační systém tak, aby cestující od sebe seděli dostatečně daleko, a nebyli tak vystaveni riziku nákazy. Pasažéry bude tedy rozsazovat s rozestupy, garantuje vzdálenost 1,9 metru.

POČKAJÍ S NÁJMY
Praha odpustí nájemcům prostor, které patří městu, poplatky za zpoždění platby nájmu. Chce tak podpořit živnostníky při opatřeních vyhlášených kvůli koronaviru. Dlužnou částku budou pak moci splácet na základě splátkového kalendáře.

KOSTYMÉRKY ŠIJÍ ROUŠKY
Kostymérky z Moravského divadla Olomouc začaly včera šít ochranné roušky pro olomoucké nemocnice. Divadlo zároveň vyzvalo další dobrovolníky, kteří by se do šití chybějících ochranných pomůcek chtěli zapojit. Do sběru ušitých roušek a jejich další distribuce budou zapojeni skauti, Univerzita Palackého a Divadlo na cucky. Podobné je to i v jiných divadlech.

Starosta a místostarosta uzavřených měst: Nemáme roušky, pomáháme si sami.

Video se připravuje ...

Přečtěte si
-bello-
17. 3. 2020 • 11:48

Nelíbí se mi v článku trefa do Babbiše ve znění ..cit. : .. přičemž Babiš před týdnem tvrdil něco jiného ( o karanténě )...
Je to blbé! Před týdnem nikdo z nás netušil, jak a co bude!Postupuje se vždy podle nastalé situace a dle té se opatření zvyšuje atd.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.