Velká zpráva o českých řidičích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velká zpráva o českých řidičích

Po děsivé bouračce měla obě auta přední část na šrot.
Po děsivé bouračce měla obě auta přední část na šrot. (Foto HZS, PČR, ara)

Jedenáctkrát nachytali řidiče (20) pod vlivem drog za volantem. Kontroly ho nezastavily, jezdil dál, až čelně naboural mámu (31) s dítětem. Dalších více než 1000 řidičů překračovalo rychlost na silnicích, kde policisté ohlásili, že budou měřit. Jak na nepoučitelné šoféry?

Hrozivě vypadající nehoda, ke které v pondělí došlo v Kašavě na Zlínsku, naštěstí neměla vážné následky. Z čelního střetu vyvázli oba řidiči jen s lehkými zraněními, malý kluk, který cestoval s mámou, zraněn nebyl vůbec. Pravděpodobným viníkem je šofér felicie, který měl pozitivní test na drogy.

Už jedenáctkrát
Šofér si z policie hlavu nedělá. „Jen za poslední tři měsíce ukázala pozitivní hodnotu zkouška na přítomnost drog v těle tohoto řidiče celkem v jedenácti případech,“ uvedla policistka Monika Kozumplíková. Čelně boural už začátkem července ve Vizovicích, taktéž pod vlivem drog. Navíc čelí ještě podezření z krádeže a dalších deliktů. Už byl obviněn z ohrožení pod vlivem návykové látky, za což může jít až na jeden rok za mříže. Jeho další prohřešky se nadále vyšetřují.

Měří? No a co!
Tento řidič ale není v porušování pravidel na českých silnicích sám. Při dopravní akci Speed Marathon jich policisté letos 14. srpna zkontrolovali skoro 5300. A 2281 z nich spáchalo nějaký přestupek. A celkem 1740 bylo případů porušení rychlosti. Z toho jde hlava kolem, protože policisté předem ohlásili nejen to, že se dopravní akce uskuteční, ale také na kterých silnicích a v jakou dobu budou měřit rychlost. Stejně si šoféři nedali pozor.

Železný zvyk
„Při policejní akci řada lidí buď vůbec nezaregistrovala, že to je, či kde přesně to je. Třeba si neuvědomili, že akce probíhá zrovna na tom úseku, kde jedou,“ vysvětluje dopravní expert Roman Budský přestupky za vysokou rychlost. Další řidiči jsou podle něj ztělesněním pořekadla »zvyk je železná košile«. „Třeba telefonují za volantem, a telefon neodloží, ani když vědí, že se tomu bude věnovat pozornost,“ popisuje Budský.

Proč ho nechávají jezdit? Advokát: Zakáže to až soud
Řízení pod vlivem alkoholu či drog je trestný čin. „Trestní stíhání má dvě stadia, přípravné řízení a řízení před soudem. Do přípravného řízení spadá zjišťování důkazní situace, svědecké výpovědi, znalecké posudky a podobně. Pokud je důvod dotyčného obžalovat, policie předá případ státnímu zástupci. Pokud podá obžalobu, věc putuje k soudu, kde je pak ten člověk dosouzen. Rychlost záleží i na tom, jak se dostavují svědci či za jak dlouho znalec zpracuje znalecký posudek,“ popisuje soudní koloběh advokát Jan Černý. Rozsudek by podle něj mohl být do tři čtvrtě roku. Zatím šofér může po silnicích jezdit dál! „Dokud není odsouzen, neměl by mu být odebrán řidičský průkaz. V těchto zvlášť citlivých případech by ale orgány činné v trestním řízení měly být co nejrychlejší,“ dodává advokát.

Více kontrol
Častější kontroly na silnicích by mohly situaci zlepšit. „Když člověk vidí policejní uniformu, tak podvědomě sundá nohu z plynu, zkontroluje, jestli má pás, dá si pozor, aby nedržel v ruce mobil,“ vyjmenovává Roman Budský. U takových policejních akcí je důležitá spíše náhodnost než jejich ohlášení. „Je to signál, že si policie všímá chování řidičů, a pokud narazí na delikt, reaguje,“ doplňuje Budský.

Konec prázdnin = zvýšený provoz Policisté opět měří
Více policistů mohou řidiči vidět na cestách opět v těchto dnech. Konec prázdnin je tradičně obdobím zvýšeného provozu. A policisté budou kontrolovat jak dodržování rychlosti, tak alkohol či třeba telefonování za jízdy. Dohlížet budou také na plynulost provozu. Akce trvá od včerejška až do neděle.

Vyhodnotit výsledky
Konkrétně u Speed Marathonu vycházel výběr měřených úseků z přání lidí, kteří policistům hlásili úseky, které sami považují za nebezpečné. Na výsledky policejních akcí by ale měla navázat opatření v konkrétních místech. „Hodně fungují třeba odtajněné radary, jenom blázen tam pak pojede víc,“ popisuje Budský. „Preventivně dobře působí i radary, které ukazují řidiči jeho okamžitou rychlost, a pokud porušuje limit, sundá nohu z plynu,“ doplňuje dopravní psycholožka Vlasta Rehnová.

Dopravní psycholožka: Většina se poučí napoprvé!
Mladý řidič, který za tři měsíce řídil pod vlivem drog jedenáctkrát, je extrémní případ. „Tam by mělo být uloženo účinné opatření, aby fyzicky nemohl na silnici,“ říká dopravní psycholožka Vlasta Rehnová. Pro většinu lidí je podle jejích zkušeností jeden problém více než dost. „Mají potíže třeba v zaměstnání nebo přijdou o živnost, je to ostuda. Většinou to vnímají tak, že selhali a už to znovu zažít nechtějí,“ popisuje Rehnová. Jsou ale i takoví, kteří problém s užíváním alkoholu či drog mají nadále. „Skloubit řízení a drogy nelze vůbec, tam je odbourávání velmi dlouhé. Ale alkohol a řízení jde skloubit tak, aby člověk pod vlivem nejezdil. Může si to spočítat, nechat si rezervu a pozor je třeba dávat i na zbytkový alkohol,“ vysvětluje psycholožka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.