Rozhodnuto! Vrací se POVINNĚ roušky! A mění pravidla karantény! Kde a od kdy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rozhodnuto! Vrací se POVINNĚ roušky! A mění pravidla karantény! Kde a od kdy?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk:Tonda Tran)

Začátek školního roku děsí epidemiology. Masivnímu šíření koronaviru mají proto zabránit přísnější opatření. Žákům tak přibude další povinnost, a to nasadit ve společných prostorách školy roušky. Nutnost zakrývat dýchací cesty ale bude platit znovu pro všechny i ve vnitřních prostorách jako jsou obchody či veřejná doprava. Naopak ve třídách či restauracích to nutné nebude. Aha! přináší přehled toho, co všechno nás tedy čeká.

Od 1. září

V lavicích bez ochrany

České školy budou zřejmě moci v krizové situaci učit na dálku, změnu v rámci školského zákona schválila vláda a rozhodovat nyní bude Parlament. Tato výuka bude povinná. Zatím se ale počítá s tím, že všichni školáci nastoupí 1. září do lavic. V nich si sice nebudou muset zakrývat nos a ústa, ve společných prostorách škol však už ano. „Jedná se o chodby a podobně, nikoliv v rámci jednotlivých tříd,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). Resort školství chce podrobný manuál, jak mají školy postupovat, představit dnes. Podle ministra Roberta Plagy (42, ANO) bude mezi doporučeními časté větrání a umývání rukou.

Od 1. září

Obchody ano, restaurace ne

Ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody, nákupní centra, pošty, ale i ve veřejné dopravě a meziměstských spojích budou od 1. září roušky povinné. Jak řekl ministr Vojtěch po zasedání Rady vlády pro zdravotní rizika, tato povinnost platí i pro vnitřní hromadné akce bez ohledu na počet účastníků. Opatření se naopak nebude vztahovat na kanceláře či provozovny se zaměstnanci a ani na restaurace. „V tuto chvíli nepředpokládáme, že by se to týkalo restaurací,“ řekl Vojtěch. ﷯A dodal: „Chceme to dát tam, kde to má největší smysl.“ Týkat se má tato povinnost podle něj míst, kde se setkávají různé skupiny lidí, nikoliv opakovaně podobné jako třeba v zaměstnání. A proč ne v restauracích? Ve stravovacích zařízeních prý lidé stejně většinu času roušky odkládají. Výjimky ze zakrývání dýchacích cest budou mít podle Vojtěcha lidé, pro něž by to bylo komplikací. Upřesnit to nechtěl, ale půjde prý třeba pro duševně nemocné.

Od 1. září

Venku tisíc, vevnitř polovic

Omezení pro účast lidí na veřejných akcích bude platit i nadále. U těch venkovních je to 1000 účastníků. „Je ale možné, aby byly rozdělené sektory po 1000 osobách,“ uvedl ministr Vojtěch. Doplnil, že u vnitřních akcí je to 500 osob a maximálně pět sektorů. V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly ale už nebude od září nutné nechávat neobsazené každé druhé místo. Povinné bude ale nošení roušek.

Od 24. srpna

Karanténa bude kratší

Karanténa u lidí, kteří byli v kontaktu s nakaženým, i izolace u pozitivně testovaných bez příznaků bude dosavadních 14 nově jen 10 dní. „Karanténa bude zkrácena na 10 dní, a to od doby posledního kontaktu s nakaženou osobou. Hygienik to ale může nicméně prodloužit,” sdělil ministr Vojtěch. K ukončení karantény a izolace nebude třeba test, výjimkou budou pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou. Nakažení budou podle epidemiologa Romana Prymuly (56) v izolaci deset dní od posledního pozitivního testu, pokud budou mít příznaky nemoci. „Pokud to jsou osoby, které mají příznaky, je doba tři až čtyři dny, když nemají příznaky, tak mohou být propuštěni. Obecně se zkracuje doba izolace na deset dnů,“ vysvětlil Prymula. Podle něj je průměrná inkubační doba Covidu-19 čtyři až šest dní, nad deset dní jen velmi zřídka – riziko, že po této době budou lidé infekční, je prý asi dvouprocentní. Nejdelší zaznamenaná inkubační doba je podle Prymuly 27 dní, ale nakažlivost viru podle něj časem klesá.

Od 17. srpna

Z Chorvatska přes Rakousko bez zastávky

Rakousko od včerejška přeřadilo Chorvatsko mezi méně bezpečné země. Při návratu odtud budou muset lidé po vstupu do země předložit negativní test ne starší 72 hodin, anebo se po příjezdu odebrat do karantény. Zároveň si – s výjimkou dětí do 6 let – budou navrátilci muset do 48 hodin na vlastní náklady vyžádat test, při jehož negativním výsledku bude možné karanténu ukončit. Pro Čechy, kteří se tudy budou vracet domů, tyto povinnosti padají, pokud projedou Rakouskem bez zastávky. Případně po příletu na rakouské letiště bezprostředně vycestují do ČR. Tranzit zemí lze podle českého ministerstva zahraničí doložit například dostatkem paliva v nádrži. Při vjezdu do Rakouska ze Slovinska a z Maďarska je nadále z rakouské strany třeba počítat s hraničními a případně i zdravotními kontrolami jako je měření teploty.﷯

(+ foto rektor zima)﷯ Test na chřipku i Covid Máte chřipku, nebo Covid-19? Určit to má společný test, který má být k dispozici už v půli září. Vyvíjí ho tým z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a tři zástupci soukromé sféry. Podle rektora UK Tomáše Zimy (54) bude test jednoduchý a levný, ale hlavně rychlejší. Výsledek má být znám do dvou hodin, ve zkrácené variantě pak do hodiny. Bude se provádět rovněž výtěrem z nosohltanu. Univerzita chce detaily představit 9. září. Zima také premiéra Andreje Babiše (65, ANO) ujistil, že akademická obec je na podzim schopna poskytnout své laboratoře k tisícům testů denně. Odborníci se totiž souběhu koronaviru a chřipky velmi obávají.

Přečtěte si
IngKecner
18. 8. 2020 • 11:43

Pravděpodobně se opatření zpřísní, jelikož jsou hodně mírná a nemusela by mít větší efekt.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.