Roušky: Pravidla jejich nošení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Roušky: Pravidla jejich nošení!

Od 1. července můžou Češi do tramvají bez roušek. Někteří si je ale nechali (1. 7. 2020)
Od 1. července můžou Češi do tramvají bez roušek. Někteří si je ale nechali (1. 7. 2020) (Blesk: Martin Přibyl)

Zakrytá ústa a nos? To je v Česku po 103 dnech povinného nošení roušek už historií, tedy až na výjimky. No, a právě ty výjimky... Lidé jsou zmatení, kde ústenku mít musí a kde ji naopak mohou sundat. Aha! přináší přehled pravidel pro celé Česko.

Po třech a půl měsících včera přestala plošně platit povinnost nosit roušky. V obchodech (kromě Karvinska a Frýdecko-Místecka) je již na obličeji nemusíte mít. Ale! „Nadále je všichni nasadíme ve zdravotnických a sociálních zařízeních,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). Vzhledem k lokálním ohniskům je musí mít v pohotovosti obyvatelé Prahy a Moravskoslezského kraje. Nasadit je musí ale jen někde.

Praha: Metro a akce nad 100 lidí

V pražské hromadné dopravě zůstává povinnost roušek pouze v metru. Hygienici však doporučují nosit zakrytá ústa nadále i v tramvajích a autobusech, kde není používání kvůli horku a riziku kolapsů striktně nařízeno. To stejné radí i letiště v Ruzyni. Bez roušek se obyvatelé metropole neobejdou ani na vnitřních hromadných akcích pro 100 a více osob, které mezi sebou stojí blíže než 1,5 metru.

Moravskoslezský kraj: Rozdíly mezi oblastmi

Nejvíce pravidel se týká Karvinska a Frýdecko-Místecka. Tam lidé musí nosit roušky ve všech vnitřních prostorách mimo bydliště stejně tak ve veřejné dopravě. Restaurace smí mít otevřeno pouze od osmi ráno do jedenácti hodin večer. Na koupalištích nesmí být více jak 100 lidí, kteří musí dodržovat dvoumetrové rozestupy. Kvůli nákaze platí i zákaz návštěv v nemocnicích. V celém kraji pak platí mít ústenku na hromadných akcích pro 100 a více lidí. Zakryté dýchací cesty musí mít i pracovníci, kteří jsou blíže než 1,5 metru od klienta, tedy například kadeřníci, maséři apod.

Zbytek Česka: Jen do nemocnic

Ve zbylých částech republiky zůstávají roušky povinné pouze ve zdravotnických a sociálních zařízeních. To se týká i agentur domácí péče, které například seniorům pomáhají s úklidem nebo jim vozí jídlo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.