Změny od 1. července: Sundaváme roušky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Změny od 1. července: Sundaváme roušky!

 (scom)

Češi se konečně dočkali termínu, kdy mohou odhodit roušky úplně. Ve vnitřních prostorách ani ve veřejné dopravě už nebudou povinné od 1. července. Jenže třeba v Praze a dalších regionech, kde počet napadených koronavirem stále roste, se jich jen tak nezbavíme!

Povinnost nosit ochranu úst a nosu by se tedy za současné situace týkala především hlavního města Prahy nebo Karviné, kde současný epidemiologický vývoj stále není v normálu. Ministerstvo zdravotnictví však chce ještě na rozhodnutí, ve kterých regionech budeme muset stále nasazovat ochranu úst a nosu, počkat. „Chceme přejít od plošných omezení k doporučením, a to hlavně na lokální úrovni, a k individuální odpovědnosti každého z nás. Virus tady pořád je, nikam nezmizel,“ řekl včera šéf rezortu zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). „Pokud k 1. červenci zůstane většina regionů bez nových případů, není namístě opatření prodlužovat v celé republice. Nošení roušek ve vnitřních prostorech nebo prostředcích hromadné dopravy by od tohoto data zůstalo už jen v regionech s vyšším výskytem Covid-19,“ vysvětlil ministr.

Vojtěch také varoval, že pokud by se v některých regionech počet nakažených případů zvýšil, bude zasahovat hygiena, která obyvatelům opět roušky nasadí. Ta bude v případě nepříznivé situace povinná opět například v taxíku nebo na vnitřních i venkovních akcích při vzdálenosti do 1,5 metru od jiného člověka. Ochrana pak bude povinná i v kině, divadle či na sportovních akcích.

JAK BUDEME NOVĚ ŽÍT
DO OBCHODU BEZ ROUŠEK
Ochrana úst a nosu nebude od 1. července povinná už ani ve vnitřních prostorech. Rouška bude povinná jen v regionech, kde se Covid-19 vyskytuje více než jinde. To by se tak například týkalo Prahy nebo Karvinska.

ROZESTUPY? DOBROVOLNÉ!
Na rozestupy lidí by měli provozovatelé i nadále lidi upozorňovat. Nebudou ale už povinné. „I nadále je však nezbytné myslet v místech se zvýšenou koncentrací osob na důslednou hygienu rukou a zejména dodržování bezpečných rozestupů, to však již nebude povinné, ale na úrovni doporučení,“ řekl včera epidemiolog Rastislav Maďar.

LÁZNĚ JINAK A LÉPE
Změny nastanou od pondělí i pro lázeňský sektor. Tam se ruší limit, kdy na skupinových procedurách muselo být maximálně 10 lidí. Zároveň se také rozvolňují pravidla pro společné stravování v lázeňských zařízeních.

NA ZÁPAS V TLUPĚ
Do neděle se může hromadných akcí jak venku, tak uvnitř zúčastnit maximálně 500 lidí. Od pondělí se limit navyšuje na tisícovku. A povoleny budou už i veletrhy, kterých se může zúčastnit až 5 tisíc osob. Stejný limit bude platit také pro stadiony, jen je nutné, aby diváci byli rozmístěni po sektorech, v nichž může být až 1000 fanoušků či dalších diváků. Na stadionech pak začne platit nutnost obsadit každou druhou sedačku a každou druhou řadu.

POZOR NA CESTOVÁNÍ
Češi už mohou od pondělí v rámci Evropské unie a zemí Schengenského prostoru cestovat bez větších problémů. Do karantény nebo předložit negativní test na koronavirus nemusíte při návratu ze zemí s výjimkou Portugalska, Švédska a Slezského vojvodství v Polsku. Některé státy v tzv. semaforu mají zelenou, ale stále neumožňují normální cestování pro turisty. Konkrétně jde o Finsko, Dánsko nebo Španělsko.

NÁVRAT K BĚŽNÉMU PROVOZU
Muzea, zoologické zahrady, hrady, zámky, ale také koupaliště se už od tohoto pondělí, tedy 22. června, mohou vrátit k běžnému provozu, na který jsme byli zvyklí před pandemií. Na koupalištích se ruší i vyhrazených 10 metrů čtverečních na osobu. Nemusí se dodržovat ani povinné odstupy.

V HOSPODĚ I PO PŮLNOCI
Restaurace nebo hospody mohou být od 1. července otevřené i po 23. hodině. Doteď platí, že mezi jedenáctou večerní a šestou ranní musí být tyto podniky prázdné a v této době mohou být otevřeny jen venkovní zahrádky nebo výdejní okénka. Povolena bude už i konzumace například popcornu nebo jiného občerstvení v hledišti kina či divadla.

V ZÁŘÍ VELKÝ KONCERT?
Pokud se situace nezmění, mohly by se od září povolit hromadné akce až pro deset tisíc lidí! Podmínkou bude ale rozdělení návštěvníků do sektorů, kde budou například toalety, občerstvení nebo samostatný vchod. V jednom sektoru by mohlo být maximálně tisíc lidí. „Tyto sektory mohou být i mobilní, ale platí, že musejí být funkčně odděleny, například přenosným oplocením, umístěním v jiné části areálu, případně jinou formou,“ upřesnil podmínky Rastislav Maďar. Podle něj může na akci přijít za den i více lidí, musí se ale jejich průtok regulovat. „Lidé v sektorech se hlavně nesmí míchat,“ doplnil. Přesné podmínky pro případné zářijové uvolnění se prý ještě budou s pořadateli dolaďovat. To by znamenalo, že by se fanoušci nejen sportu, ale i hudebních koncertů mohli dočkat své oblíbené kapely.

Víte, že…
...povinnost nosit roušku nařídila vláda kvůli pandemii už od 19. března?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.