Drastický nárůst cen ovoce! Nejvýraznější za 10 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Drastický nárůst cen ovoce! Nejvýraznější za 10 let!

Díváte se na ceny ovoce s vytřeštěnýma očima a nestačíte se divit? Zrak vás opravdu nešálí. Podle údajů Státního zemědělského a intervenčního fondu dáváme za ovoce stále víc. A ceny se zatím nezastavily ani na začátku června! Za vším hledejme koronavirus!

Producenti hlásí, že velkoobchodní ceny osvěžujících plodů zdražují nejvíce za posledních deset let. A nejhůře jsou na tom letos kiwi, mango, mandarinky nebo limetky. Například první zmiňované ovoce od ledna do začátku června podražilo o neuvěřitelných 109 procent! A také u dalších plodů jsou ceny až dvojnásobné. Jablka i hrušky jsou dražší i o víc než 50 %!

Nejsou »sběrači«

A co je tedy za tím, že si někdo už nedopřeje tolik ovoce jako jindy? Podle hlavního ekonoma Czech Fund a zároveň člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáše Kovandy je zásadním důvodem nedostatek levné pracovní síly z východu. „Naplno se ukazuje, jak příliš je ovocnářství v celé Evropské unii závislé na zahrančních pracovnících,“ napsal Aha!. „Musí se zapojit domácí obyvatelstvo, které je zpravidla citelně dražší a v řadě případů méně pracovně zdatné a výkonné. Sklizeň tak trvá delší dobu. Je tedy dražší časově í finančně. To se promítá do cen,“ vysvětlil Kovanda. Podle něj jde hlavně o pracovníky z balkánských zemí, Ukrajiny nebo severní Afriky. Jenže těm stále koronakrize brání k překročení hranic. Cenu může prý zvyšovat i tlak obchodních řetězců a spotřebitelů na čerstvost.

Jenom »korona«? Je toho víc!

Podle agrárního analytika Petra Havla (na snímku) ceny ovoce ovlivňuje nejen koronavirová krize a nedostatek pracovníků, ale i další faktory, které se na cenovkách, u kterých kroutíme hlavou, také podepisují. „Stojí za tím i nepřízeň počasí, kdy část španělské produkce zmrzla, ale i rostoucí požadavky na pěstování,“ řekl pro Aha! Havel a dodal, že i omezování přípravků k ošetřování plodin zvyšuje další náklady, a to se tak promítá do cen. Podle něj je ale na vině i oslabená koruna. „Loni také nebyla dobrá sezona a docházely zásoby dřív. Letošní produkce se už ale na trh dostala a dochází ke stabilizaci cen. To hlavní zdražení už máme za sebou,“ uzavřel pro Aha! Havel.

Tabulku cen najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.