Experti o cenách před Velikonocemi: Zdraží kořalka o 20 %? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Experti o cenách před Velikonocemi: Zdraží kořalka o 20 %?

velikonoční dekorace
velikonoční dekorace (iStock.com)

Velikonoce nebudeme letos určitě slavit tak, jak jsme zvyklí. Jednou z mála radostí, které Čechům zbudou, je stůl přeplněný dobrotami. Jak deník Aha! zjišťoval, ušetřit bychom tentokrát mohli na vajíčkách. Tradiční sklenička něčeho ostřejšího se ale prodraží!

ZDRAŽÍ: VEPŘOVÉ
Dočasné cenové »zmrazení«, ale možná také zlevnění předpovídá u většiny velikonočních položek agrární analytik Petr Havel. Jenže to se nedá čekat u masa, a zejména ne vepřového. To zdražovalo po celý loňský rok a například kilo krkovice stálo v únoru průměrných 140 korun. Ještě dráž vyšla podle údajů ČSÚ vepřová kýta bez kosti, kilo za 148,98 koruny. Podle Havla je to dáno pokračující vysokou poptávkou po vepřovém v Číně způsobenou africkým morem prasat. A pakliže se teď obchodníci drží s cenami při zemi, analytik očekává, že po odeznění koronavirové krize bude zdražování – a to nejen u masa – pokračovat.

MOŽNÉ ZDRAŽENÍ I NEDOSTATEK: OVOCE A ZELENINA
Na rozdíl od předchozích let byla loňská úroda dobrá, takže ceny ovoce i zeleniny by se dramaticky měnit neměly. „Celá EU se potýká spíše 
s přebytkem potravinářské produkce než s nedostatkem,“ říká analytik Havel. Jenže rajčata, papriky a mnoho dalších zdrojů vitaminů dovážíme z evropských zemí, které se s epidemií koronaviru těžce potýkají. Například italským či španělským farmářům začíná nová sezona, jenže kvůli nařízené karanténě jim chybí stovky tisíc sezonních pracovníků. Dá se tak čekat, že některé plodiny k nám letos vůbec nedorazí. A když už ano, tak nám pak jejich ceny spíš vyrazí dech.

ZDRAŽÍ JEŠTĚ VÍC: ALKOHOL
Ke svátkům jara patří tradičně sklenička něčeho ostřejšího. Zatímco loni touto dobou stál litr tuzemáku průměrných 247 korun, letos v únoru si za něj Češi připlatili skoro 9 korun. Tedy více než 3 procenta. A lahev vodky podražila o 6 procent. Do statistik se přitom ještě nepromítlo letošní zvýšení spotřební daně. To pravé zdražování se tak začíná projevovat nyní, po doprodání zásob. „Hlavním důvodem je zásadní zvýšení spotřební daně u lihovin o 13 procent, všichni prodejci se předtím snažili navýšit zásoby,“ potvrzuje Vladimír Darebník, šéf Unie výrobců a dovozců lihovin ČR. Jenže alkohol by mohl také kvůli koronaviru ještě více zdražit. Z lihu se totiž vyrábí i dezinfekce a o ní je teď enormní zájem. Pokud by její výroba rostla, agrární analytik Petr Havel předvídá, že alkohol by během měsíce mohl zdražit až o 20 procent! Podle Darebníka je zatím lihu na trhu dostatek. Připouští však, že kdyby se nouzový stav prodlužoval a stát nařídil přesměrovat toky lihu právě do dezinfekce, na dostupnost alkoholu, a tudíž i jeho ceny by to mělo vliv. Naopak u piva – které teď kvůli vládním nařízením popíjíme doma – by se drama odehrávat nemělo.

BEZE ZMĚN: POMLÁZKY, BERÁNCI, CUKROVINKY
Přestože čokoládové králíky či velikonoční beránky už dnes obchodníci nabízejí, jejich hlavní starostí podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je prý zajištění dodávek běžných potravin. „Poptávka po klasickém »velikonočním zboží« bude tedy pravděpodobně nižší,“ tvrdí. I proto na rozdíl od loňských Velikonoc, kdy například beránky zdražila špatná úroda obilovin a pomlázky zase dražší lidská práce, nejsou podle Prouzy cenové výkyvy pravděpodobné.

VÝRAZNĚ LEVNĚJŠÍ: NAFTA A BENZIN
Návštěvy příbuzných, svátky na chalupách a chatách, tradiční velikonoční hemžení letos Vel k Po zmaří striktní opatření kvůli koronaviru. Je to pech – za rekordně nízké ceny benzinu a nafty by se cestovalo jedna radost. Benzin je nejlevnější za téměř čtyři roky, nafta za 2,5 roku. Ceny ropy totiž srazila jednak nízká poptávka kvůli pandemii, ale i hádky mezi producentskými zeměmi. Podle údajů společnosti CCS se v minulém týdnu prodával litr Naturalu 95 za průměrných 28,83 koruny za litr, litr nafty za 28,60 Kč. Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu předpokládá, že pohonné hmoty dál ještě o korunu zlevní. A souvisí s tím i klesající poptávka, protože prostě nikam moc nejezdíme. „Jen pro představu – loni touto dobou denní spotřeba benzinu činila 6 milionů litrů a nafty 16 milionů,“ říká Loula.

MOŽNÉ ZLEVNĚNÍ: VEJCE
Zatímco loni v dubnu stálo vajíčko v průměru přes 3 koruny, cena v průběhu roku postupně klesala a podle posledních údajů Českého statistického úřadu jsme v únoru za balení 10 kusů platili v průměru 29,77 Kč. Ekonom Lukáš Kovanda ze společnosti Czech Fund tvrdí, že si obchodníci v tomto období netroufnou ceny jakkoliv šponovat. Lidé se totiž kvůli nejistotě bojí utrácet, a tak je menší poptávka. Kdo by navíc kupoval vejce pro koledníky, když ti budou mít kvůli »koronavirovým « nařízením nejspíše utrum?! „Budou to určitě jedny z nejchudších Velikonoc od 90. let, prodejci budou rádi, když něco prodají. U cen vajec očekávám spíše pokles nebo stagnaci,“ říká ekonom.

Jak se meziročně změnily ceny velikonočních surovin?

*Velikonoce loni připadly na druhou polovinu dubna, sledujeme tedy dubnové ceny ČSÚ, ve kterých se projevily nákupy Čechů **Poslední dostupný údaj ČSÚ je za letošní únor

*Velikonoce loni připadly na druhou polovinu dubna, sledujeme tedy dubnové ceny ČSÚ, ve kterých se projevily nákupy Čechů
**Poslední dostupný údaj ČSÚ je za letošní únor

Co oči nevidí...
Na Velikonoce se letos podle odborníků nebude tolik nakupovat i kvůli tomu, že lidé si v panice nedávno udělali zásoby. A také sehraje svoji roli fakt, že nyní ze strachu z nákazy mohutně nakupují v e-shopech. Nebudou tedy přihazovat do košíků zbytečné a neplánované potraviny, čemuž se v kamenných obchodech neubrání.

Vláda prodloužila omezení volného pohybu osob
Volný pohyb osob zůstane omezen až do šesté hodiny ranní 11. dubna. Původně mělo toto opatření skončit ve středu. Stejně tak dlouho zůstanou zavřené restaurace a obchody kromě těch s potravinami a dalším k životu nezbytným zbožím. Vláda tak prodloužila o deset dní dobu, kdy budou moci lidé cestovat jen do zaměstnání, v nutných případech za blízkými a také do zdravotnických zařízení či za obstaráním si základních životních potřeb. Zakázána také není sousedská a dobrovolnická výpomoc, pobyty v přírodě či parcích a účast na pohřbech. K tomu, že se svobodně budeme moci pohybovat už uprostřed velikonočních svátků, je ale premiér Andrej Babiš (65, ANO) skeptický. Jestliže Sněmovna podpoří prodloužení nouzového stavu, protáhne se zřejmě i toto omezení.

Co dál schválila vláda:
● Povinnost nosit roušku se nebude vztahovat na děti do 2 let a řidiče v uzavřených vozech, kde pojedou sami.
● Dvoutýdenní karanténa platí na kohokoliv, kdo se vrací do ČR odkudkoliv (až na výjimky). ● Prodloužení lhůty pro splatnost silniční daně - místo v dubnu a červenci ji bude možné bez jakýchkoliv sankcí uhradit do 15. října. Současně se odkládá platba mýta do 30. září.
● Připravuje se odklad splátek nájemného pro živnostníky, kteří museli zavřít kvůli vládnímu nařízení, a to na 6 měsíců, tedy až do září (pak možnost rozložit na splátky na 24 měsíců).
● Zákaz čerpat dovolenou pro zaměstnance kritické infrastruktury plus další omezení pro ně.

Hamáček vystřídá Prymulu
Epidemiologa a náměstka na ministerstvu zdravotnictví Romana Prymulu (56) v čele Ústředního krizového štábu nahradí ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD). Ten se dosud věnoval především nákupům a distribuci ochranných prostředků a řídil krizový štáb ministerstva vnitra. Změnu včera posvětila vláda. „Opravdu nemám čas sedět na třech židlích, takže jsme se dohodli s premiérem, že se budu věnovat zdravotnické části a všechnu tu koordinační převezme ministr vnitra,“ vysvětlil Prymula.

Radka, která má s celou rodinou Covid-19:  Litovel je svobodná, my stále pozitivní!
Zrušení uzávěry Litovle, Uničovska a další 19 obcí v Olomouckém kraji přivítali i lidé, kteří jsou kvůli koronavirové nákaze v domácí izolaci. Když včera nad ránem opustily policejní hlídky vstupy do oblasti, zahlédli světlo na konci tunelu. „Jsem ráda, že Litovel otevřeli, i když pro nás se nic nemění,“ řekla Aha! Radka (42) z Litovle, která je s celou rodinou kvůli pozitivním testům v karanténě. „Pořád ještě kašleme a jsme pozitivní, ale věřím, že se to tento týden už zlomí,“ dodala žena. Konstatovala, že všem zdravým zrušení uzávěry přeje. „Je to hrozné být izolován od celého světa. Kdybych byla zdravá, taky bych byla ráda, že zónu otevřeli. Takhle to alespoň všem těm lidem přeju,“ řekla Aha! Radka. I pro její rodinu má však zrušení uzávěry výhody. „Příbuzní, přátelé a známí nám nyní mohou přivézt věci, které nám předtím nijak dodat nemohli,“ popsala. Největší radost z toho prý budou mít její psi eurasieři. „Dostanou speciální granule, které nám poslali z Eurasier klubu a které nám díky ukončení uzávěry mohou dovézt. Dopředu bych jim touto cestou chtěla moc poděkovat,“ řekla Radka a dodala: „A poděkovat chci i všem ostatním včetně starosty města, který se s námi zkontaktoval a staral se, co potřebujeme dovézt.“ Podle ní jde o blýskání na lepší časy. „Je to prostě posun, světlo na konci tunelu. A já věřím, že se pomalu začínáme blížit ke konci tohoto šíleného stavu,“ konstatovala.

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 2942 NAKAŽENÝCH, 23 MRTVÝCH A 25 VYLÉČENÝCH
V Česku bylo v době naší uzávěrky potvrzeno 2942 nemocných s Covid-19. Nákaze podlehlo celkem 23 lidí. Počet vyléčených pacientů se zvýšil na 25.

DŮCHODY OPĚT NA POBOČKÁCH
Česká pošta se v dubnu vrátí k výplatě důchodů standardním způsobem. Minulý měsíc kvůli koronaviru všechny důchody pošťáci roznášeli lidem domů. Úspěšnost doručování byla 80 %, lokálně ve velkých městech ale pouze 35 %. Je možnost, že pokud je penze vyplácena na poště, může si důchodce zavolat na pobočku a domluvit si změnu formy výplaty. Musí to být nejpozději den před výplatním termínem.

ONKOLOGIE V BRNĚ PŘIPRAVENA
Masarykův onkologický ústav v Brně (na snímku) má od dnešního dne připraveno 44 lůžek pro pacienty s rakovinou, kteří se nakazí koronavirem. Osm z nich bude na oddělení ARO s plicním ventilátorem, 36 na standardních lůžkách bez ventilátoru. Zatím zařízení žádného takového pacienta nemá.

STRÁŽNÍCI ŘEŠILI 2497 LIDÍ
Pražští strážníci řešili od pátečního do pondělního rána 2497 případů, kdy lidé neměli zakrytá ústa a nos nebo porušovali zákaz shlukování. Ve 40 případech přestupky oznámili správnímu orgánu, který může uložit pokutu. Strážníci na místě mohou pokutovat pouze neuposlechnutí výzvy úřední osoby, a to až do 10 000 Kč.

PRODÁVAJÍ PŘEDRAŽENÉ RESPIRÁTORY
Internetový srovnávač Heureka.cz zablokoval přes 50 e-shopů, které nabízejí zboží související s epidemií koronaviru za přemrštěné ceny. Jde zejména o roušky, respirátory a dezinfekce. Na trhu se podle firmy objevily desítky nových e-shopů, které zneužívají současné situace. „Češi aktuálně zaplatí za zboží v kategorii roušky a respirátory o 137 procent více než v lednu. Průměrná cena v této kategorii vzrostla až na 747 korun za kus,“ řekl šéf analytiků nákupního rádce Michal Buzek. U dezinfekcí zaplatí zhruba o 20 % více než loni.

O PŮJČKY LZE ŽÁDAT OD ČTVRTKA
O úvěry v rozmezí 10 tisíc až 15 milionů korun u komerčních bank budou moci od čtvrtka žádat podnikatelé a živnostníci, na které dopadla vládní opatření v souvislosti s koronavirem. Jde o program COVID II, který iniciovalo ministerstvo průmyslu a který zastřešuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Peníze budou moci využít na zaplacení provozních nákladů, tedy mezd, nájmů či energií. Zatím ale na půjčku nedosáhnou podnikatelé, kteří mají provozovny v Praze. O změně prý ČMZRB jedná.

Šéfka sester o úmrtí kolegyně z Thomayerky: Doplatili na to, že byli první.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.