Koronavirus potrápí 400 tisíc tuzemských peněženek: Z ruky do pusy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Koronavirus potrápí 400 tisíc tuzemských peněženek: Z ruky do pusy!

Před měsícem by tohle znělo jako sci-fi: Bojíme se o život, ale i o práci. My, premianti Evropy s nejnižší nezaměstnaností! Krize kolem šíření koronaviru ale připravila mnoho lidí o příjmy, nebo jim je snížila. A dle průzkumu víc než polovina z nás nemá rezervu!

Mnoho českých domácností ohrožuje i krátkodobý výpadek příjmů. Ukázal to nejnovější průzkum pracovního portálu Profesia.cz. Žádný finanční polštář nemá 56 procent lidí, 40 procent pak uvedlo, že se sotva protlouká od výplaty k výplatě. Nejhůř pak je na tom 16 procent dotázaných, kteří s penězi nevystačí a musejí využívat krátkodobé půjčky, kreditní karty či kontokorent na účtu. Přitom doporučení expertů zní: mějte pro neočekávané situace našetřen alespoň šestinásobek příjmu. Tento »luxus« však v anketě uvedlo jen 15 procent.

Postihne to nejslabší
„Začínáme si uvědomovat, že karanténní opatření kvůli koronaviru budou mít výrazné dopady na domácí rozpočet velké části obyvatel. Podle aktuálních odhadů postihne výpadek příjmu více než 400 tisíc lidí,“ uvedl Michal Novák z potrálu Profesia.cz. Podle něj se krize dotkne hlavně těch, kteří pracovali v gastronomii, službách souvisejících s cizineckým ruchem, prodávali v obchodech, dělali příležitostné práce na dohodu nebo provozovali drobné živnosti. „A právě to jsou skupiny obyvatel, kteří velkou finanční rezervu většinou nemají,“ varuje Novák.

Pojistka pro klid
Kdo si může být dneska v době koronavirové krize jistý, že bude schopný splácet své závazky? Lidem v Česku se dařilo dobře a měli velkou důvěru v to, že bude ještě lépe. Mnozí si proto nabrali půjčky či hypotéky, které jim mohou začít přerůstat přes hlavu. Měli by tedy zvážit, zda se jim nevyplatí uzavřít Pojištění schopnosti splácet. „Dokáže výrazně pomoci v případě výpadku příjmu se splácením hypotéky, spotřebitelského úvěru, osobní půjčky, kreditní karty, kontokorentu či leasingu,“ radí Martin Steiner z BNP Paribas Cardif Pojišťovny.

3 rady poradců: zásadní finančních:
Jak můžeme ušetřit Kde vzít a nekrást? Řeč je o finanční rezervě. I když jsme přesvědčeni, že z našeho příjmu se našetřit nedá, odborníci jsou jiného názoru. Tady jsou jejich doporučení:
1. Odkládejte si peníze pravidelně, třeba i po drobných částkách.
2. S odsunutím pravidelné částky na spoření neotálejte, odsuňte si ji nejlépe do dvou dnů poté, co vám výplata dorazí na účet, později už by se vám to nemuselo »hodit«.
3. Zkuste ctít pravidlo 50/20/30: čistý příjem si rozdělte na tři díly – 50 procent na základní nezbytné výdaje (bydlení, jídlo atd.), 20 procent vyčleňte na úspory a 30 procent na ostatní věci, tedy ty »pro radost«, bez nichž se v nejhorším můžete obejít.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.