Češi si pomohli po svém: Potápěcí maska jako nejlepší ochrana lékařů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Češi si pomohli po svém: Potápěcí maska jako nejlepší ochrana lékařů!

Lékaři z nemocnice v Motole testují nové masky, zatím převládá spokojenost
Lékaři z nemocnice v Motole testují nové masky, zatím převládá spokojenost (FB: Covmask)

Měly sloužit v létě u moře, teď zachraňují životy. Potápěčské masky se v rukou českých machrů mění v ochranu pro lékaře v první linii. Koronavirus neprojde! Mají filtry lepší než nejvyšší třída respirátorů FFP3.

Chybějící roušky pro běžné lidi vyřešily během několika dnů zručné švadlenky. Pomoci s nedostatkem respirátorů nejvyšší třídy pro lékaře pečující přímo o nakažené ale nemohly... Úkolu se však chopili odborníci z Českého vysokého učení technického z Prahy (ČVUT) a přišli s originálním nápadem. Potápěčské masky proměnili v dokonalý štít proti koronaviru.

Speciální tým

„Ochrana, kterou jsme vyvinuli, se skládá z masky původně určené na šnorchlování, která se pomocí redukce vyvinuté týmem Covid19.cz dá připojit k filtru,“ popsal rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Chrání i oči

Za designem stojí David Miklas, Martin Hreben, Robin Fišer a tým Covid19.cz. Vytipovali si masky z řetězců Decathlon a Sportisimo kryjící celý obličej. Chráněné jsou tak i oči, které mohou být pro virus vstupní branou do organismu. „Skupině Covid19. cz jsme za výrobní cenu poskytli několik tisíc našich masek Easybreath, dalších 10 000 je na cestě z centrálního skladu ve Francii. Na všechny, kteří se na projektu podíleli, jsme nesmírně hrdí,“ uvedli zástupci sítě Decathlon.

Klíčový je filtr

Upozorňují ale, že maska samotná před virem nechrání, klíčový je filtr. „Připojuje se k vojenskému filtru, který je lepší než FFP3,“ řekl rektor Petráček.

Lékaři si libují: Dobře se dýchá i pracuje

Nové masky už otestovali doktoři z pražských nemocnic na Homolce, v Motole a Vinohradech. A mají pro výrobce jen slova chvály. „Masky jsou ve dvou velikostech, takže padnou. Dobře se v nich pracuje i dýchá. Připadáme si jako potápěči, maska zlepšuje náladu a vzbuzuje úsměv,“ shrnuli své pocity lékaři z Motola. Pro vinohradský špitál proběhla dokonce i krátká sbírka, masek mají aktuálně dost.

Inspirace od rektora

Inspirací pro výrobu byl návod rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka (na snímku) na podomácku vyrobenou ochrannou masku z plastové lahve: prázdnou lahev PET o objemu dva litry nastřihnout dle nákresu a vnitřní části řezů oblepit těsněním na okna pro pohodlí. Dále poblíž uší protáhnout skrze dírku gumičku a přelepit, aby to těsnilo. „A nakonec vložit filtrační náplň. V tuto chvíli to může být kupříkladu mnoho vrstev papírových ručníčků, později nanovláknová vrstva,“ uvedl.

Nákazu hlásí nemocnice i domovy pro seniory!

Jsou nejzranitelnější z nás všech, vážně nemocní, jenže když přišli do špitálu, nikdo neměl Covid-19! Najednou 13 seniorů v pražské Thomayerově nemocnici kašle a má horečku. Jeden muž (†75) ve středu zemřel. Zařízení, kde jsou senioři a kde řádí tato nebezpečná infekce, přibývá. Jak se mezi stařečky dostala? Minulý pátek potvrdily testy nákazu koronavirem u dvou sestřiček. Nemocnice nechala 29 dříve narozených z oddělení následné péče, kteří se tam v tu dobu léčili, otestovat. V neděli byly výsledky negativní. Následoval druhý test a ten byl pozitivní u třinácti z nich. Ve středu jeden z nich zemřel. Muž (†75) byl chronicky nemocný a měl pokročilé srdeční selhání. »Pozitivní« pacienti skončili v izolaci. Situaci na oddělení prověřují hygienici. Nařídil jim to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). Zatím není jasné, kdo mezi seniory nákazu zanesl, ale v nemocnici mají koronavirus také čtyři zdravotní sestry.

Pobýval tu i první mrtvý...

Testování odhalilo koronavirus také u dvou dalších důchodců v Domově pro seniory Chodov v Praze. V zařízení pobýval i muž (†95), který byl první obětí koronaviru v Česku. Noví pacienti skončili v nemocnici. Nakazili se od svého spolubydlícího, který si chorobu přivezl z LDN.

70 stařečků v nebezpečí

Několik obyvatel Domova seniorů Michle v Praze skončilo včera v Nemocnici Na Bulovce poté, co se nákaza potvrdila během testování obyvatel i personálu. Kdo koronavirus do domova zavlekl, není jasné.

Roznesla to pečovatelka

Koronavirem onemocnělo i sedm penzistů z pečovatelského domu SOVY v Českém Krumlově. Infekci mezi ně přinesla pečovatelka, kterou nakazil muž, jenž jezdil pracovat do Německa. Testy na Covid-19 absolvovalo 18 klientů a 15 členů personálu. Všichni nakažení jsou v izolaci.

Ve Vyškově pro zdravotníky... Hodina v obchodě!

Lékaři a zdravotní sestry z vyškovské nemocnice si mohou nakoupit celou hodinu bez přítomnosti jiných zákazníků. Vedení města se tak dohodlo s obchodem v těsném sousedství se zdravotnickým zařízení.

„Vymezili jsme pro ně možnost nákupu denně mimo neděli vždy od 6.30 do 7.30 hodin. Věřím, že to veřejnost pochopí,“ řekl starosta Karel Jurka (ODS). „Vítáme jakékoliv opatření, které našim aktuálně vytíženým zaměstnancům ušetří čas a pomůže zajistit základní životní potřeby,“ reagoval na novinku ředitel nemocnice Zdeněk Horák. Nakoupit tady ve vymezené době mohou také hasiči a záchranáři.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.