Koronavirus v Česku: Scénář vývoje nákazy podle odborníků a další zajímavosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Koronavirus v Česku: Scénář vývoje nákazy podle odborníků a další zajímavosti

Lidé v Havířově na nákupu
Lidé v Havířově na nákupu (Blesk:Karel Janeček)

Na konci března 3 tisíce, ke sklonku dubna až 15 tisíc Čechů s potvrzenou nemocí Covid- 19. To jsou podle odborníků z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) realistické odhady, které včera představili. A tak je prý nejlepší epidemii řídit a chránit ty nejzranitelnější – tedy seniory.

Podle epidemiologa a šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymuly (56) by se v optimistickém scénáři mohlo podařit šíření koronaviru zastavit úplně. Jenže by to znamenalo ještě víc zákazů a enormní náklady. „Rozhodli jsme se proto cílit na realistický scénář, který pro republiku má mnohem víc pozitiv v tom, že neutavíme ekonomiku,“ řekl včera. Zdůraznil přitom, že Češi musí počítat s jedním: i kdyby se u nás skutečně podařilo onemocnění vymýtit, budeme čelit opětovnému zavlečení z okolních zemí. „To znamená, že ten řízený průběh epidemie se nám v tuto chvíli jeví jako správné řešení. A musíme ochránit skupinu seniorů, protože tam je ta smrtnost obrovská a to rozhoduje o kapacitě či selhání kapacity systému,“ dodal Prymula.

Nemoc nepředběhneme

Předpovídat vývoj pandemie je prý velice složité, přesto se o to tým z ÚZIS pokusil. „V této populaci v tu chvíli běhá nějaký počet jedinců, kteří jsou infikovaní a nejsou zatím diagnostikovaní... Ta nemoc je teď v populaci před námi a nedá se předběhnout,“ myslí si šéf ústavu Ladislav Dušek. Pacientů prý bude přibývat a záleží jen na tom, jak se podaří snížit tzv. reprodukční číslo. To je cifra, která určuje, kolik průměrně jeden člověk s koronavirem nakazí dalších osob. V Česku bylo zpočátku toto číslo 2,64, po uzavření škol a vyhlášení nouzového stavu 12. března kleslo na předpokládaných 1,84 a po omezení volného pohybu o čtyři dny později už mělo být na 1,2. Ale jak sami statistici upozorňují, zatím to není podložené daty. Pokud by se podařilo srazit reprodukční číslo pod 1, znamenalo by to konec epidemie. Podle Duška je to ale skoro nemožné.

Důvod k mírnému optimismu

Denní přírůstky nakažených mírně klesají a v nejbližších dnech budou nejspíš stagnovat. To je podle odborníků důvod k mírnému optimismu. Mezi lidmi s koronavirem je u nás asi 17 procent seniorů, kteří jsou nákazou nejohroženější, a podle dosavadních výsledků se je zatím daří opatřeními chránit. Například ve Španělsku, kde zákeřný virus řádí mnohem hůř, je tento podíl skoro 50 procent. Kromě pokročilého věku jsou nejohroženější lidi s vysokým tlakem, cukrovkou a nejspíš i aktuálně léčenou rakovinou.

Lůžek máme dost

Odborníci včera ujišťovali Čechy, že kapacit v nemocnicích pro akutní případy je dost. Na odděleních ARO a JIP máme 4481 lůžek určených pro dospělé. Slouží na nich 4271 lékařů a přes 15 tisíc sester. Zdravotníci také mají napříč kraji k dispozici 2080 ventilátorů a 72 mimotělních oběhů, které nahrazují nefunkční plíce.

Babiš ve Sněmovně: Bože, dej nám sílu!

Doba je vážná a je třeba jednat rychle. Jenže zrovna tohle poslanci, kteří jsou zvyklí si donekonečna vyčítat kdeco, neumějí. O bleskových opatřeních, která den předtím přijala vláda, jednali včera kvůli žvanění často i »mimo mísu« mnoho hodin. Zákonodárci včera nejprve potvrdili stav legislativní nouze, který umožňuje přijímat zákony za jediný den. A přestože si gentlemanskou dohodou omezili počet řečníků na jednoho z každého klubu, dobu vystoupení na pět minut a »škrtli« si faktické poznámky, moc rychle jim to nešlo. Někteří neodolali a znovu se naváželi do vlády, přestože je na počátku premiér Andrej Babiš (65, ANO) ujišťoval, že krizi nezneužije k posílení moci. A svůj proslov k dolní komoře dokonce zakončil vzkazem, který prý dostal na mobil. „Dej nám, drahý Bože, sílu důvěřovat sobě, věřím moudrosti svého fyzického těla. Milost a Požehnání všemu a všem. Tak jest,“ pronesl premiér předtím, než se Sněmovna dostala ke »krizovým« zákonům. Poslanců se přitom kvůli riziku nákazy po dohodě sešlo jen 102 poměrně podle zastoupení stran. Výsledky hlasování do uzávěrky tohoto vydání nebyly známy. Zákony – vyjma rozpočtu – ještě bude muset zrychleně projednat Senát a podepsat prezident.

O čem se dohadovali:

Ošetření

Vláda navrhla proplácet ošetřovné zhruba 60 % příjmu rodičům, kteří museli zůstat s dětmi do 13 let doma, po celou dobu, kdy budou zavřené školy. Opozice navrhovala, aby to bylo 80 či dokonce 100 %. Ministryně práce Jana Maláčová (38, ČSSD) ale upozornila, že 80 % redukovaného denního základu na ošetřovném se rovná téměř sto procentům čisté mzdy. Ujistila přitom, že se ošetřovné, které většině rodičů skončilo ve čtvrtek, bude vyplácet i zpětně, a to automaticky.

Přijímačky a maturity

Vláda schválila takový postup: Až se žáci a studenti vrátí do škol, pak nejdříve za dva týdny budou přijímačky na střední školy, a to jen v jednom termínu. Maturity pak do tří týdnů bez písemek z českého a cizího jazyka. Pokud se však školy neotevřou do 1. června, maturity by se měly odpískat a studentům zprůměrovat tři poslední pololetní vysvědčení. Poslanci žádali dodržet dva termíny přijímaček či maturity skládat v srpnu.

Schodek rozpočtu

Místo 40miliardového schodku státního rozpočtu kabinet žádal prohloubit »sekyru« na 200 miliard. Někteří zákonodárci se ale zdráhali dát vládě »bianko šek«, jiní věštili, že situace bude ještě dramatičtější a ani vysoký schodek stačit nebude. Padly i další návrhy, kde všude vzít peníze.

Elektronická evidence tržeb

Poslední vlnu elektronické evidence tržeb, která má postihnout malé živnostníky, navrhla vláda odsunout o tři měsíce po skončení nouzového stavu. Stejně jako celý projekt evidence. Opozice by chtěla, aby opatření trvalo až do ledna 2021.

Odpuštění záloh na pojistném

Vláda navrhla odpustit platby záloh na zdravotním a sociálním pojištění od března do srpna 2020 pro osoby samostatně výdělečně činné. Pro zdravotní pojištění by to znamenalo výpadek asi 8 miliard. To spustilo vlnu výčitek, kdy v minulosti mohla vláda ušetřit.

Ústřední krizový štáb slibuje: Karanténa bude chytřejší

Po Velikonocích bude líp. Tohle si myslí šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula (56), který včera prozradil, jak bude vypadat pomalé uvolňování stisku celorepublikové karantény. To má začít po Velikonocích. Jeho podstata? Místo toho, abychom seděli doma všichni, se armáda pomocí trasování mobilů zaměří na ty skutečně infikované. „Člověk, který byl v kontaktu s nakaženým, bude elektronicky vytrasován (pomocí mobilu, pozn. red.), samozřejmě se souhlasem,“ nastínil. Prymula. Pak se zjistí, s kým se za dobu 5 dnů potkal, a do karantény půjdou tito lidé. Místa, kde se vyskytovali, potom budou vydezinfikována. Prymula také varoval, že by lidé na veřejnosti neměli nosit respirátory s výdechovými ventily. „My chceme, aby obyvatelstvo nevylučovalo virus do okolí a abychom ostatní chránili. Pokud máme respirátor jakékoliv třídy a ten má ventil, tak ve výdechu nebrání tomu, aby se aerosol dostal do okolí. Pokud někdo nosí respirátor, měl by si přes něj dát roušku,“ řekl nekompromisně. S takovým respirátorem se přitom nedávno objevil na veřejnosti premiér Andrej Babiš (65, ANO). A roušku přes něj neměl...

Jak se vyhnout úřadům práce?

Berete příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě a musíte dokládat pravidelně příjmy? Žádáte o podporu v nezaměstnanosti? Vyřiďte si vše z domova.

Na začátku každého čtvrtletí se kvůli dokládání příjmů, které je nutné u některých dávek, tvoří na úřadech práce fronty. Teď navíc rozšířili řady i zájemci o zaměstnání propuštění kvůli krizi. Vyhněte se čekání ve frontě!

Na úřad práce nemusíte osobně kvůli...

● žádostem nebo doložení příjmů v případě přídavku na dítě nebo příspěvku na bydlení

● ztrátě zaměstnání (žádat můžete o zprostředkování zaměstnání a o podporu v nezaměstnanosti)

● změně výše rodičovského příspěvku

● různým žádostem a podkladům z evidence

Jak dostat žádost

Všechny dokumenty můžete zaslat poštou, přes datovou schránku nebo e-mailem, případně je nechat na podatelně. „Pokud bude třeba cokoli doplnit nebo upravit, zaměstnanci úřadu vás sami zkontaktují,“ říká Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR. A pozor! V případě zasílání e-mailem nemusíte mít ověřený elektronický podpis. Je ale nezbytné uvést své kontaktní údaje, nejlépe i číslo svého OP odstranit tak, aby zaměstnanci Úřadu práce ČR mohli ověřit vaši totožnost, ale aby nedocházelo ke zneužívání situace. PRAHA (růž) – Berete příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě a musíte dokládat pravidelně příjmy? Žádáte o podporu v nezaměstnanosti? Vyřiďte si vše z domova. Jak se vyhnout úřadům práce?

Poradí vám call centrum

Nevíte si rady? Volejte nebo pište. ● Call centrum: telefon 844 844 803 (pondělí a středa 7 – 17 hod., úterý a čtvrtek 8 – 15 hod., pátek 8 – 13 hod.) ● E-mail: kontaktni. centrum@mpsv.cz nebo callcentrum@ mpsv.cz ● Dotazy k rodičovskému příspěvku: rodicak@uradprace.cz

Kde najdete formuláře

● Formuláře (žádosti a ostatní tiskopisy) najdete na: www.mpsv.cz/web/cz/formulare ● Vzory vyplněných formulářů na: www.uradprace.cz/web/cz/vzory -vyplnenych-formularu ● Rady k vyplňování a odesílání pak na: https://www.uradprace.cz/ web/cz/elektronicka-komunikace

2. mrtvý s koronavirem v Česku: Muž (†45) netušil, že má rakovinu!

Když se muž (†45) z Frýdecko- -Místecka dostal k lékaři, byl na tom špatně. Vypadalo to, že koronavirus u něj útočí hodně zprudka. V jeho těle tou dobou už ale řádil jiný zabiják. Rakovina! A on to vůbec netušil. Koronavirus u muže urychlil a zkomplikoval nádorové onemocnění, o kterém neměl potuchy. „Odběr na testy podstoupil 17. března ve frýdecko-místecké nemocnici. O den později se jeho stav zhoršil,“ řekla ředitelka krajské hygieny Pavla Svrčinová. Z domova byl záchrankou převezen na speciální oddělení nemocnice v Havířově. Až tady se přišlo na to, že má metastázy. „Pán bohužel zanedbal preventivní lékařskou péči, v jejímž rámci by se na nemoc přišlo dříve,“ dodala Svrčinová. Muži po necelém týdnu hospitalizace začaly selhávat orgány. „Sestry a lékaři dělali naprosté maximum. Boj byl ale kvůli pokročilému nádorovému onemocnění marný,“ uvedl ředitel havířovské nemocnice Norbert Schellong. Dodal, že jsou připraveni rodině zemřelého, který pracoval jako skladník pro jednu z firem na Frýdecko- Místecku, poskytnout psychologickou pomoc. Hygienici už vytvořili seznam lidí, se kterými muž pracovišti i v rodině přišel styku.

Druhá oběť nejen s Covid-19

Muž z Frýdecko-Místecka je druhou obětí, jež souvisí s pandemií nemoci Covid-19. První Česko oznámilo v neděli, kdy v sedm večer zemřel senior (†95) z Prahy. I on měl vážné zdravotní problémy, nakazil se v léčebně dlouhodobě nemocných. Koronavirus jeho obtíže prudce zhoršil.

Petra Hurtová z České Lípy: I na vozíčku pomáhá

Trpí nadměrnou lámavostí kostí, pohybovat se může jen na vozíku nebo handbiku. Ani to není pro Petru Hurtovou (34) z České Lípy překážkou v touze pomáhat druhým. Nyní rozváží roušky a nákupy.

„Jsem členkou mezinárodní humanitární organizace ADRA a pomoc jiným je pro mne samozřejmostí. Teď to není jiné oproti mému běžnému životu,“ říká mladá žena, která má za sebou léčbu již 68 zlomenin. „Spousta lidí je odkázána na pomoc druhých. Pomáhám seniorům i maminkám s dětmi nebo lidem, co žijí v malých vesničkách bez auta a do nejbližšího obchodu to mají daleko,“ popisuje Petra.

V noci peče

Rozváží především roušky i jídlo, ale také shání materiál na výrobu roušek. Při tom všem Petra ještě chodí do práce. Pracuji v malé pekárně v Jablonném v Podještědí. Máme zkrácený provoz, tři noci v týdnu jezdím péct,“ popisuje. Pekárna, kde pracuje, nyní zásobuje zdravotníky, policisty, zkrátka ty, kteří se starají o druhé.

Dobíjí energii

„Energie mi sice pomalu dochází, ale když vidíte rozzářené oči lidí, kteří vám děkují, máte ji během chvilky zpět. Úsměv schovaný rouškou nevidíte, však řeknou nejvíc,“ dodává Petra s úsměvem.

Neztrácejte naději!

„Neztrácejte naději,“ vzkazuje Petra Hurtová všem lidem. „I na autě mám napsané, že dokud dýchám, tak žiju. A tím se řídím. V této době je náš největší úkol být na sebe hodní, slušní a ohleduplní,“ říká.

Remdesivir proti koronaviru dorazil do Prahy: Zázračný lék už proudí taxikáři (53) do žil

Pražský taxikář (53) nakažený koronavirem už dostává zázračný lék Remdesivir. Z USA dorazil v hodině dvanácté. Muži, jenž bojuje o život ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze, už selhávaly nejen plíce, ale i ledviny. „Léčba bude probíhat deset dní, každý den dostane jednu třicetiminutovou infuzi,“ popsala mluvčí VFN Marie Heřmánková. „Doufejme, že zabere,“ vyslovil naději ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pacient s těžkým průběhem onemocnění Covid- 19, které nový typ koronaviru způsobuje, leží na jednotce intenzivní péče a je napojen na mimotělní oběh. „Pacient odpovídá na léčbu podle našich představ, ale zdaleka nemůžu říct, že zvítězíme,“ sdělil včera jeho ošetřující lékař Martin Balík. Podle ředitele nemocnice Davida Feltla bude preparát od výrobce na jeho léčbu zdarma.

Pomohl český vědec

Remdesivir, který vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences v čele s Čechem Tomášem Cihlářem, je tak pro muže jednou z posledních šancí na záchranu. „O tomto pacientovi jsem se nepřímo dozvěděl minulý týden a také to, že nemocnice požádala o poskytnutí léku koncem minulého týdne,“ popsal včera pro Český rozhlas Plus Cihlář. Spojil se pak s ošetřujícím lékařem a během víkendu vykorespondovali všechna povolení. Lék v pondělí ráno odešel z evropského dispečinku do Prahy.

Covid-19 v rodině

Nasazení zázračného léku je po delší době dobrá zpráva pro pacientovu rodinu. Koronavirus ji nemilosrdně drtí. Onemocněla již taxikářova přítelkyně, jejich dcera (11) a mužův syn (35) z prvního manželství. Ten byl v pondělí s dýchacími potížemi hospitalizován v Nemocnici Na Bulovce.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Původně měl sloužit pro léčbu nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu, epidemii se však podařilo zastavit a testy léku byly přerušeny. Lék zabíral i na nemoci SARS a MERS, jež způsobuje příbuzný typ viru.

Kvůli přílišné poptávce v posledních dnech nebude společnost Gilead Sciences dočasně udělovat povolení k pokusné léčbě. Výjimkou budou těhotné ženy a děti mladší 18 let. Podle Tomáše Cihláře se ale v následujících dnech spustí nový mechanis- mechanismus, který umožní, aby se lék mus, dostal k většímu počtu lidí. Státy musí vyčlenit spádovou nemocnici pro nejtěžší přípa- případy. Ta získá určité množství dy. dávek léku a podle protokolu ho bude distribuovat mezi pacienty.

Covid-19 aktuálně

VYLÉČILI PACIENTA ČÍSLO JEDNA

Itálie se sice stále potýká s pandemií koronaviru, ale kromě snižujícího se počtu nových nemocných přišla další dobrá zpráva: první pacient, kterému byla v únoru diagnostikována nemoc Covid- 19, se po měsíci v nemocnici v Pavii vrátil domů. Manažer a velký sportovec Mattia (38) byl v kritickém stavu, ale stihl se vrátit včas k manželce, která mu každým dnem porodí první dceru.

VIETNAM TO MÁ POD KONTROLOU

Vietnam je příklad země, které se podařilo dostat šíření koronaviru pod kontrolu, i když má omezené finanční prostředky. Na rozdíl od Jižní Koreje nevsadil Vietnam na drahé plošné testování, ale soustředí se na izolování infikovaných a dohledávání jejich kontaktů. Místní vláda se připravovala na příchod koronaviru ze sousední Číny již v lednu.

WHO: PANDEMIE ZRYCHLUJE

Pandemie onemocnění Covid-19 zrychluje a k jejímu potlačení je třeba zaujmout agresivnější taktiku, apeluje Světová zdravotnická organizace (WHO). Pod útokem na koronavirus si WHO představuje hlavně lepší testování, izolaci a léčení nakažených i trasování jejich kontaktů.

O MRTVÉ SE NIKDO NESTARÁ

Hororové scény odhalili španělští vojáci v mnoha domovech pro seniory. Během dezinfekce těchto objektů a jejich okolí objevili mrtvoly seniorů, kterých si nikdo delší dobu nevšímal, a umírající seniory, o něž se nikdo nestaral.

1394 NAKAŽENÝCH, 8 VYLÉČENÝCH!

Počet lidí nakažených onemocněním Covid- 19 včera v době naší uzávěrky v Česku stoupl na 1394. Nejvíce jich bylo v Praze, následují střední Čechy a Moravskoslezský kraj. Koronavirus si vyžádal dvě oběti a osm pacientů se z nákazy vyléčilo.

MUZEUM: SENIOŘI, PIŠTE PAMĚTI!

Patří mezi nejohroženější, mají ale řadu zkušeností a vzpomínek. Muzeum v Ústí nad Labem vyzvalo seniory, aby nepodléhali špatné náladě a psali paměti. „Vždyť většina z nich už obdobně kritickou situaci zažila a ví, že svět se nezastavil,“ říká vedoucí historického oddělení muzea Martin Krsek. Texty napsané na počítači, psacím stroji či rukou lze zasílat přes e-mail na: krsek@muzeumusti.cz nebo poštou na adresu: Muzeum, Masarykova 1000/3, 400 01 Ústí nad Labem. Nezapomeňte na heslo: »Paměti z karantény«.

ČEŠKA DOPLATILA NA ZÁKAZ

Zákaz vycházení ignorovala Češka (22) v Rakousku. Vyrazila na výlet po tyrolském lyžařském středisku Ischgl, kde pracovala jako pokojská. Dlouho se ale neprocházela. Po cestě jí zaskočila příliš příkrá cesta do údolí. Ženu v nesnázích nakonec musel zachránit až vrtulník. Ten ji na laně v podvěsu snesl zpátky do údolí. Nezodpovědnou krajanku nyní čeká vysvětlování na tamních úřadech.

První nakažený na dialýze 

Patří do nejvíce ohrožené skupiny obyvatel. Zvýšené hrozbě nákazy koronavirem čelí i na sedm tisíc pacientů více než 110 dialyzačních středisek v Česku. Na jednom z nich se už dokonce objevil první pozitivní pacient. Muž z Karlovarska je zatím v domácí karanténě, odkud na dialýzu dojíždí. Každý takový případ ale přináší rizika. „Pro ostatní je to velmi nebezpečné i při dodržení veškerých hygienických opatření,“ řekl Aleš Zacharda ze společnosti Fresenius Medical Care. Přestože každé středisko má pokoj pro infekční pacienty, problém nastane při jejich větším počtu. „Ve hře je varianta, že vyčleníme v každém kraji jedno dialyzační středisko, které by ošetřovalo výhradně pozitivní pacienty. To ale znamená také speciální tým lékařů a sester,“ popsala lékařská ředitelka Fresenius NephroCare Michaela Ságová. Důležité je podle ní také rychlé testování pacientů na Covid-19. „Výsledek musíme vědět co nejdříve, jinak je ohroženo celé středisko,“ uvedla. Dalším problémem je i nedostatek ochranných pomůcek, dodavatelé upřednostňují stát a velké nemocnice. „Děkujeme dobrovolníkům, kteří improvizovaně šijí bavlněné ústenky a pomáhají nám se zajištěním ochrany a bezpečnosti pacientů a personálu,“ dodal Zacharda.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.