Velí teď našim životům: Kdo je »dobrý voják« Prymula? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velí teď našim životům: Kdo je »dobrý voják« Prymula?

Roman Prymula v uniformě v dobách své vojenské kariéry
Roman Prymula v uniformě v dobách své vojenské kariéry (Foto Aha! – K. Kopáč, ČTK/M. Kamaryt, O. Deml, internet)

Kdyby se teď volil prezident, měl by asi velkou šanci. Duší vojenský lékař, který národu s kamennou tváří sděluje drsné skutečnosti, budí u lidí v této pohnuté době velkou důvěru. Pověst šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymuly (56) ale není křišťálově čistá a ještě nedávno to měl pořádně nahnuté.

Uznávaný epidemiolog a výborný šachista, který je vždy o pár tahů napřed. Co víc by si Česko v době »koronavirové« mohlo přát. Jenže chybělo málo a vše mohlo být jinak. Těsně před vypuknutím krize měl totiž Prymula opustit křeslo náměstka ministra zdravotnictví. Prý kvůli neshodám se svým šéfem Adamem Vojtěchem (33, za ANO) i premiérem Andrejem Babišem (65, ANO).

Střela bez prověrky
O odchodu mluvil i sám Prymula, který od loňského května stále čeká na bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné. Právě to mělo vadit předsedovi vlády, který se podle zdroje Aha! bál o dobré jméno kabinetu. Vojtěchovi se zase údajně nezamlouvalo, že je jeho náměstek jako neřízená střela a všechno si rád dělá po svém. To nedávno zaskočilo i Babiše, když plukovníkovi v záloze vyčetl přílišné strašení lidí; ve skutečnosti je ale pro něj epidemiolog terno. „Pro mě je největší odborník pan Prymula a jeho tým. S ním jsem v kontaktu stále, on-line. Světová zdravotnická organizace se probudila a řekla, že nastala pandemie, to mi přitom pan Prymula řekl už před týdnem,“ prohlásil nedávno Babiš.

Malá domů?
Muž, kterého Babiš dosadil do čela krizového štábu, ač na to měl právo ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD), byl však v minulosti nařčen ze střetu zájmů. Jako šéf královéhradecké nemocnice byl totiž přes svoji dceru napojen na výzkumnou společnost Biovomed, která vytváří klinické studie pro farmaceutické firmy. „Profesor Prymula si téměř monopolizoval zkoušení nových vakcín v naší zemi, bez něj se v této oblasti nepohne téměř ani jedna injekční jehlička,“ napsal před čtyřmi lety někdejší mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt. I když Prymula jakýkoliv střet zájmů odmítal, někdejší ministr Svatopluk Němeček (48, ČSSD) ho odvolal. Podle některých hlasů ale spíš doplatil na to, že přerůstal přes hlavu jiným významným zákulisním hráčům v zlatém dole zvaném zdravotnictví. V každém případě si ho o rok později jako náměstka přivedl tehdejší šéf rezortu a nynější šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík (56, ČSSD).

Hradní partička
Prymula provokoval i jinými záležitostmi. Nejvíc nepovedeným projektem na kliniku čínské medicíny. V tom se angažoval s Jaroslavem Tvrdíkem (51) a čínskou společností CEFC. Dobré vztahy má však s celou hradní partou přátel Čínské lidové republiky. Přízeň prezidenta Miloše Zemana (75) ho také přivedla ke koketování se Stranou práv občanů Zemanovci. Ti ho dokonce hodlali v roce 2014 vyslat do boje o senátorské křeslo. Tehdy z toho sešlo, ale současná »doba vymknutá z kloubů« může milovníka rychlých aut vystřelit minimálně na post ministra zdravotnictví. Pokud však z bitvy s koronavirem vyjde plukovník s čistým štítem, může to být ještě mnohem výš.

Lékař i manažer
• Roman Prymula vystudoval medicínu na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové a na Vojenském lékařském výzkumném a doškolovacím ústavu JEP
• na Birminghamské univerzitě v Británii získal mezinárodní atest v řízení nemocnic
• byl rektorem Vojenské lékařské akademie (2002 až 2004), děkanem Fakulty vojenského zdravotnictví na Univerzitě obrany (2004 až 2009) a ředitelem Fakultní nemocnice v Hradci Králové (2009 až 2016)
• od března 2017 je náměstkem ministra zdravotnictví
• podílel se na vývoji vakcín například proti pneumokoku či rotavirům
• je šéfem České vakcinologické společnosti a členem řady odborných mezinárodních společností.

Ústavní právník Jan Kysela (45) pro Aha! NEJSOU TO JEHO ROZHODNUTÍ!
Pro některé mohou být opatření Ústředního krizového štábu jak vojenské povely generála. Zákaz pohybu, omezování práce a další omezení, která nás postihují. Podle ústavního právníka Jana Kysely ale nejde pouze jen o svévolné rozhodování Prymuly, který v čele štábu stojí. „Je to kolektivní orgán a pracovní orgán vlády, takže si myslím, že on sám o ničem nerozhoduje. Jen možná přesvědčuje ostatní členy,“ vysvětlil pro Aha! Kysela. „Pakliže je něco rozhodnuto, tak to nemůžeme přikládat jemu, ale spíše tomu, kdo to rozhodnutí přijal, takže se když tak se zlobme na vládu nebo ministerstvo,“ dodal. A co říká na to, že v čele štábu nově nestojí ministr vnitra, jak je obvyklé? „Je to odchylka od toho, co bylo nastaveno na základě zkušeností, kdy se zdálo být účelné, že je v čele ministr vnitra. Pakliže premiér nabyl dojmu, že by byl lepší v čele odborník, tak je to neobvyklé,“ sdělil Kysela, podle něhož i některá postupná opatření v nouzovém stavu neprobíhala ideálně s ústavou. „Mně se zdá, že nad tím jsou určité otazníky. Všechna omezující rozhodnutí mají být odůvodňována, pak nemohou být podezřelá z toho, že jsou svévolná,“ ukončil.

Ústavní právník Jan Kysela

Přečtěte si
corsa
26. 3. 2020 • 23:44

Mám ho ráda. Je srozumitelnej, věcnej, důvěryhodnej.

rezacek
26. 3. 2020 • 22:50

Kšeftman a hochštapler.

konvalinka34
26. 3. 2020 • 15:01

Jsem to věděla od začátku, ani nic nemuseli psát. Je to kariérista. Nesnáším ho

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.