Prymula a Vojtěch: Doma do Velikonoc, na letní »dovču« zapomeňte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Prymula a Vojtěch: Doma do Velikonoc, na letní »dovču« zapomeňte

Roman Prymula a Adam Vojtěch (22.3.2020)
Roman Prymula a Adam Vojtěch (22.3.2020) (Reprofoto FTV Prima)

Kdy odložíme roušky, dojdeme si do kadeřnictví nebo s kamarádem na »jedno«? Dříve než v půlce dubna ani omylem! V Partii na TV Prima to včera jednoznačně řekli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) a jeho náměstek a šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula (56).

O uvolňování 

Podle Prymuly by stát mohl k postupnému rozvolňování přijatých opatření přistoupit v polovině dubna. Podmínkou ale je, že počet nakažených nepřekročí 10 tisíc. Upozorňuje také, že Velikonoce prostě nebudou takové, na jaké jsme zvyklí.

O zákazu vycházení 

Pokud by bylo nakažených přes 10 tisíc, navrhl by se naopak zákaz vycházení na 14 dní – nefungovala by doprava, lidé by nesměli do práce, s výjimkou strategických odvětví, jako je energetika. O rouškách * Roušky nesundáme nejspíše ani v té polovině dubna. Podle Vojtěch a Prymuly nám dovolí bez nich vyjít ven až ve chvíli, kdy bude denní nárůst nakažených 0. Nyní je přírůstek kolem 150 nových diagnostikovaných denně.

O školách 

Přijatá opatření se mají rušit v opačném pořadí, než byla zaváděna. Znamená to, že jako poslední by se měly znovu otevírat školy. S tím se počítá až na přelomu května a června – na rezortu školství pak je, jak se školním rokem naložit a zda spíš dětem rovnou nedat prázdniny a začít znovu v září.

O cestování 

Ani léto nebude moc dovolenkové. Podle Prymuly nelze jen tak otevřít hranice a umožnit tak druhou vlnu nákazy ze zahraničí. „Letošní dovolená bude v tuzemsku,“ řekl nekompromisně v České televizi. A možná i ta v roce dalším...

O pendlerech 

Na dnešní vládě se pak bude řešit úplný zákaz cestování pro tzv. »pendlery« – lidi, kteří pracují třeba v Německu a Rakousku a každodenně tam dojíždějí z Česka. Podle krajů na hranicích jim totiž vozí nákazu. Ministr Vojtěch dnes navrhne vládě prodloužit omezený pohyb lidí, který má skončit v úterý. Nově by tak měl omezený provoz úřadů a obchodů pokračovat až do 1. dubna.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.