Vánoční pečení: Mandlovo-karamelové hvězdičky
POTŘEBUJETE: 100 g změklého másla 100 g moučkového cukru 50 g smetany 180 g hladké mouky 1 vejce 1 špetku soli 200 g mandlí
NA KARAMEL: 250 g hnědého cukru 200 g smetany 30 g vody 1 lžičku citronové šťávy 30 g studeného másla v celku
NA DOKONČENÍ: 80 g hořké čokolády
V míse smícháme změklé máslo, cukr, smetanu, mouku, vejce, sůl a mandle rozmixované najemno (2 lžíce mandlí si dáme stranou). Vypracujeme na hladké těsto, ze kterého vytvoříme hladkou kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu do lednice. Karamel připravíme přesně dle kroků: do rendlíku nasypeme cukr, přidáme 70 g smetany, vodu, citronovou šťávu a máslo. Zahříváme n středním plameni, aby se cukr roztavil, a přivedeme k varu. Nemícháme, případně jen krouživě pohybujeme rendlíkem. Jakmile začne karamel zlátnout, stáhneme z ohně, přilijeme 130 g smetany a metličkou pečlivě promícháme dohladka. Přelijeme do vzduchotěsné nádoby a necháme vychladnout, směs ztuhne do husté omáčky. Těsto rozválíme na tloušťku 1, 2 – 1,5 cm a vykrajujeme hvězdičky (cca 5 cm), které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé hvězdičky uděláme palcem důlek a okraje posypeme mandlemi. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme asi 15 minut do lehkého zezlátnutí a poté necháme krátce vychladnout. Do důlků v hvězdičkách dáme karamelovou náplň a celý povrch lehce postříkáme čokoládou, kterou předem nalámeme, rozpustíme ve vodní lázni a přendáme do cukrářského sáčku. Tip značky Thermomix: Hvězdičky můžeme při zdobení ještě lehce posypat vločkovou solí, dodá jim to originální chuť.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 48.