Vánoční pečení: Čokoládové rohlíčky
POTŘEBUJETE: 100 g mandlí se slupkou 100 g hořké čokolády 20 g kakaového prášku 40 g kukuřičného škrobu 70 g moučkového cukru 20 g vanilkového cukru 1 špetku soli 250 g hladké mouky 210 g změklého másla 250 g bílé čokolády (na namáčení)
Mandle nasypeme do mixéru a rozemeleme najemno (mohou být i lehce hrubší, jako mandlová mouka s kousky). Hořkou čokoládu nasekáme nožem nebo krátce rozmixujeme na malé kousky. Oboje smícháme v míse a přidáme kakao, škrob, moučkový a vanilkový cukr, špetku soli a hladkou mouku. Přidáme změklé máslo a rukama nebo v robotu vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvoříme bochánek, zabalíme ho do folie a dáme alespoň na hodinu do lednice. Poté těsto rozdělíme na přibližně 60 malých kousků (velikost vlašského ořechu), z každého nejdříve vyválíme malý váleček a poté vytvarujeme do rohlíčku. Rohlíčky rozložíme na dva plechy vyložené pečícím papírem a postupně dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C, cca na 12 – 15 minut, dokud okraje lehce nezezlátnou. Poté je necháme zcela vychladnout na mřížce. Bílou čokoládu nasekáme a rozpustíme ve vodní lázni. Konce rohlíčků namáčíme do rozpuštěné čokolády a necháme zaschnout na pečicím papíře.
Tip značky Thermomix: Hotové rohlíčky můžeme posypat nasekanými pistáciemi pro slavnostní efekt.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 48.