Vánoční pečení: Linecké s chia marmeládou
POTŘEBUJETE: 250 g celozrnné špaldové mouky 1 vejce 150 g másla 50 g čekankového originálu sůl
NA MARMELÁDU: 150 g mražených malin 10 g chia semínek 2 lžíce čekankového originálu
Nejprve si připravíme marmeládu. Maliny chvilku povaříme a přidáme čekankový originál dle chuti. Přidáme chia semínka, necháme nabobtnat a vychladit (alespoň 30 minut). Na těsto smícháme mouku, špetku soli, vejce, máslo a čekankový originál. Vypracujeme hladké těsto a zabalíme do potravinové fólie. Dáme na 30 minut do lednice. Těsto vyválíme na cca 3 mm a vykrajujeme tvary. Pracujeme rychle, aby těsto nezměklo. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a ještě chvilku necháme vychladnout (třeba na studeném balkóně). Pečeme přibližně 8 až 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, podle tloušťky cukroví. Po vychladnutí slepujeme chia marmeládou. Jelikož v sobě marmeláda nemá cukr, tudíž žádný konzervant, je potřeba cukroví péct maximálně pár dní před konzumací a uchovávat v lednici.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 49.