Vánoční pečení: Kokosky s griotkovým krémem v Ruby čokoládě
POTŘEBUJETE: 60 g cukru moučka 120 g másla 180 g hladké mouky na křehká těsta Babiččina volba 50g kokosové moučky 1 citron 1g soli 1 žloutek M
NA PUSINKY: 100 g bílků 2 g soli 200 g cukru krupice 60 g strouhaného kokosu cukrářské sypání
NA KRÉM: 120 g Ruby čokolády 60 g griotky 125 g másla
NA DOKONCĚNÍ: 100g Ruby čokolády 15g kakaového másla 100g pikantní džem
Smícháme všechny ingredience na těsto kromě žloutku a vypracujeme do drobenky. Přidáme žloutek a rychle a krátce prohněteme do těsta, které zabalíme do fólie a dáme na 20 minut od lednice. Poté ho vyválíme na sílu 3 – 4 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 4 cm. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 160 °C na program horkovzduch 15 – 20 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Na pusinky smícháme bílky, sůl a cukr krupici a ve vodní lázni zahřejeme na 60°C. Poté vyšleháme do pevného sněhu, opatrně pomocí stěrky zamícháme kokos a ihned tvarujeme sáčkem s velikou řezanou trubičkou vysoké pusinky o průměru maximálně 3 cm dále od sebe na plech vyložený pečicím papírem. Posypeme je cukrářským zdobením a vložíme do vyhřáté trouby na 110°C program horkovzduch a pečeme asi 1 hodinu (musejí zůstat sněhové bílé, teplotu případně snížíme). Ruby čokoládu opatrně rozpustíme, vmícháme griotku a rozmícháme dohladka. Přidáme změklé kakaové máslo a vyšleháme do jemného krému, kterým naplníme sáček s úzkou řezanou trubičkou a na obvod všech koleček nastříkáme krémem kroužek. Dovnitř dáme půl lžičky džemu, přiklopíme vychladlou upečenou pusinkou a dáme do lednice ztuhnout. Na závěr namáčíme spodní část v rozehřáté polevě z čokolády a kakaového másla.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 48.