Vánoční pečení: Marokánky
POTŘEBUJETE: 125 ml smetany 33% 50 g másla 200 g moučkového cukru 50 g medu 250 g ořechů dle chuti (koupíte na Zdraveorechy.cz) 250 g kandovaného ovoce dle chuti (koupíte na Zdraveorechy.cz) 80 g hladké mouky
NA DOZDOBENÍ: 300 g hořké čokolády (ideálně 70 %)
Smetanu spolu s máslem a cukrem smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání asi 2 minuty. Poté vmícháme med, přidáme nasekané ořechy a na malé kousky pokrájené kandované ovoce. Vaříme na mírném plameni přibližně 5 minut. Poté odstavíme a po chvilce (asi po 5 minutách) přidáme mouku a pořádně promícháme. Plechy vyložíme pečicím papírem. Směs nabereme velkou lžící a na plechu tvoříme marokánky. Dáváme je dál od sebe a tvarujeme do výšky více jak 1 cm. Marokánky můžeme upravovat i rukou namočenou ve vodě, těsto se nebude lepit. Dáme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme dozlatova, 10 až 15 minut (podle velikosti). Když je necháme v troubě déle a lehce se připálí, budou mít karamelovou chuť. Po upečení necháme marokánky na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Poté ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Marokánky otočíme a pomocí mašlovačky je potřeme rozpuštěnou čokoládou. Necháme zatuhnout. Tip: Na marokánky můžeme použít i bezlepkovou mouku, těsto můžeme ozvláštnit třeba i usušenou citronovou kůru. Smetanu lze ochutit mletou skořicí, hřebíčkem a badyánem, případně i rumem nebo whisky.
Víe receptů v tištěném APŽ číslo 48.