Večeře: Fazole s kapustou a opečeným chlebem
POTŘEBUJETE: 8 krajíců kváskového chleba olivový olej 100 g libové slaniny ½ cibule 3 stroužky česneku mletou uzenou papriku 1 lžičku tymiánu chilli 300 g kapusty nebo kadeřávku 1 plechovku bílých fazolí (400 g) sůl 50 g sýru feta
Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C, plátky chleba rozložíme na plech, zakapeme olejem a necháme péct asi 10 minut, aby byly křupavé a lehce zlatavé. Pokud nechcete zapínat troubu, můžete chleby připravit i v horkovzdušné fritéze nebo na suché pánvi. Na směs nakrájíme slaninu na kostičky a orestujeme ji v hlubší pánvi, aby byla pěkně křupavá a pustila tuk. Opečenou ji vyndáme bokem a do výpeku přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Smažíme na středním plameni, než změkne a zezlátne. Mezitím připravíme česnek, který nasekáme na drobno. K cibulce přisypeme špetku uzené papriky, tymián a špetku chilli a ještě minutu restujeme. K tomuto základu přidáme opláchnutou kapustu (nebo kadeřávek), a to pěkně postupně, aby stačila povolit a vše se vešlo do pánve. Pokud nechceme mít velké kusy, nakrájíme ji předem na menší kousky. Jakmile kapusta povolí, přidáme ještě bílé fazole a dosolíme. Na opečené plátky chleba navrstvíme směs, posypeme slaninou a doladíme ještě trochou sýru feta.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 47.