Vánoční pečení: Išelské dortíčky
POTŘEBUJETE: 200 g měkkého másla 100 g moučkového cukru 2 žloutky 270 g hladké mouky na křehké pečivo Babiččina volba 1 lžíci kůry z chemicky neošetřeného citronu 50 g mletých vlašských ořechů
NA NÁPLŇ: 100 g měkkého másla 50 g moučkového cukru 1 lžíci rumu 100 g mletých vlašských ořechů 45 g meruňkové marmelády
K DOKONČENÍ: 1 tabulku hořké čokolády (50 % kakaa) 5 lžic smetany ke šlehání oříšky podle chuti (lískové, vlašské, mandle)
Suroviny na těsto vyndáme z lednice ideálně dvě hodiny před přípravou. Máslo utřeme s cukrem a žloutky v hladkou a světlou pěnu. Poté do směsi postupně zapracujeme mouku s citronovou kůrou a oříšky. Vytvoříme z ní hladké kompaktní těsto, které zabalíme do fólie nebo voskovaného ubrousku a uložíme do chladu, ideálně do druhého dne. Následně těsto lehce propracujeme rukama a necháme ho povolit (teplými dlaněmi se těsto zahřeje a lehce se s ním pracuje, ideálně ho nepodsypáváme). Těsto vyválíme na placku vysokou cca 5 mm a vykrajujeme z něj drobnější kulaté tvary nebo oválky, kytičky a podobně. Dáme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 8 minut (může se mírně lišit podle velikosti tvarů a vaší trouby). Na náplň vyšleháme máslo s cukrem a rumem, do směsi pak přidáme i marmeládu a ořechy. Směsí naplníme zdobící sáček, nanášíme na tvary a slepujeme je k sobě. Na polevu necháme ve vodní lázni rozpustit čokoládu se smetanou, ale nevaříme. Polevou přelijeme slepené tvary a vždy doprostřed každého posadíme oříšek.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 48.