Večeře: Zeleninovo-luštěninové placičky
POTŘEBUJETE: 300 g cukety 350 g brokolice 1 plechovku bílých fazolí 2 stroužky česneku 100 g 30% eidamu 3 vejce velikosti M 1 lžičku kari sůl 50 g strouhanky olivový olej
K PODÁVÁNÍ: 100 g listového salátu 2 rajčata ½ okurky 1 lžíci olivového oleje 1 lžičku citronové šťávy
Cuketu nastrouháme na hrubo, lehce osolíme a necháme pár minut vypotit. Poté ji důkladně vymačkáme, aby pustila co nejvíce vody. Mezitím si můžeme připravit brokolici, kterou rozdělíme na malé růžičky a krátce povaříme v osolené vodě (cca 3 minuty), poté ji necháme okapat a nasekáme na drobno. Bílé fazole slijeme, propláchneme a v misce je rozmačkáme vidličkou nebo krátce rozmixujeme, aby vznikla hrubší pasta. Do větší mísy dáme vymačkanou cuketu, nasekanou brokolici a rozmačkané fazole. Přidáme prolisovaný česnek, na jemno nastrouhaný eidam, vejce, kari koření, špetku soli a strouhanku. Vše důkladně promícháme a jdeme na pečení nebo smažení. Výborně nám poslouží lívanečník, který jemně vytřeme olejem, a do každé formy dáme trochu těsta, které rozprostřeme po celé ploše. Placky ale také můžeme jednoduše upéct v troubě na 200 °C (asi 20 – 25 minut). Jednotlivé placičky tvarujeme na pečicí papír a zakapeme je olivovým olejem. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem z okurky a rajčata nakrájených kostičky a natrhaného listového salátu, které zakápneme směsí oleje, citronové šťávy a trochy soli.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 47.