V Česku je nedostatek vakcín! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

V Česku je nedostatek vakcín!

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 – Vakcín proti chřipce bude omezený počet! A pozor, nejen na obávanou prasečí, ale i proti sezonní chřipce. „Pokud budeme mít stejný počet vakcíny jako loni, budeme rádi,“ říká profesor Roman Prymula z České vakcinologické společnosti. Očkování je přitom proti nemoci nejúčinnější ochranou a navíc je možnou prevencí i proti obávané pandemii prasečí chřipky! Nechte se tedy očkovat hned, kdo přijde pozdě, může »ostrouhat«.

Proč je vakcíny proti sezonní chřipce málo? Může za to právě prasečí chřipka. Farmaceutické firmy mají jen jednu výrobní kapacitu a tu musely z části vyčlenit na výrobu tzv. pandemické vakcíny proti prasečí chřipce.

Češi navíc očkování proti sezonní chřipce podceňovali, a tak se doveze jen podobné množství vakcíny jako v posledních letech. „Chřipku stále podceňujeme. Nejde jen o onemocnění dýchacích cest, ale celého organismu. Z toho vyplývá i její závažnost,“ říká epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu. Každoročně onemocní 5 až 15 procent z nás. „Počet úmrtí na chřipku se v ČR odhaduje na 2661 případů ročně,“ doplňuje Kynčl. Nemocní neumírají přímo na chřipku, ale na chronická onemocnění, která chřipka zkomplikuje. Někdy se tak na původce smrti – chřipku – nepřijde. „Ze sta úmrtí na chřipku je 74 hlášeno jako úmrtí na jinou nemoc,“říká Prymula.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.