74 pacientů s Covid-19 v nemocnicích: 19 lidí bojuje o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

74 pacientů s Covid-19 v nemocnicích: 19 lidí bojuje o život!

Koronavirus děsí nejen Česko.
Koronavirus děsí nejen Česko. (Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina)

Počet lidí, u nichž má onemocnění Covid-19 velmi vážný průběh, přibývá. V nemocnicích je hospitalizováno 74 pacientů, z nichž 19 bojuje o život na jednotkách intenzivní péče.

Jedenáct pacientů je připojeno na plicní ventilaci a taxikář, který leží ve velmi vážném stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze, na přístroji ECMO, který okysličuje krev mimo tělo nemocného. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (56) tvrdí, že české zdravotnictví je na tom lépe než italské. „Není to otázka jen plicních ventilací. Česko nové plicní ventilace objednalo, zásoby bomb s kyslíkem má připravené,“ konstatoval.

Nemocný i zubař

Na infekční klinice pražské Nemocnice na Bulovce leží 22 pacientů s koronavirem, pět z nich je na jednotce intenzivní péče a má zavedenou plicní ventilaci. Během soboty přivezli záchranáři například dva nakažené muže (55, 61) do Nemocnice u sv. Anny v Brně. Jedním z nich je zubař z uzavřeného Uničova, který ještě 13. března ordinoval. Na dovolené v zahraničí nebyl. Hygienici nyní kontktují pacienty, které ošetřoval.

Lék stále nemá

Taxikář hospitalizovaný ve VFN stále čeká na experimentální lék remdesivir. Povolení k jeho použití získala nemocnice od americké firmy Gilead. Česko podle Prymuly požádá, aby firma povolila mít v tuzemsku nějakou zásobu, aby odpadlo čekání na transport.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.