Děsivá prognóza experta na koronavirus z Hongkongu: Zemřít může až 45 milionů lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Děsivá prognóza experta na koronavirus z Hongkongu: Zemřít může až 45 milionů lidí!

Čínsští pracovníci nosí ochranné obleky, aby se chránili před koronavirem
Čínsští pracovníci nosí ochranné obleky, aby se chránili před koronavirem (Reuters)

Pokud země nepřijmou drastická bezpečnostní opatření, šíření nového koronaviru Covid-19 se zcela vymkne kontrole a vypukne pandemie! Alespoň to tvrdí přední hongkongský epidemiolog Gabriel Leung, který nastínil nejčernější scénář: virus by mohl zabít ža 45 milionů lidí a nakazit by se jím mohlo 60 až 80 procent celosvětové populace!

Nejhorší zůstává situace v Číně, kde epidemie začátkem roku vypukla. Virus si tam vyžádal životy více než 1100 lidí a počet nakažených už překročil hranici 45 tisíc. I přesto ale Čína dál tvrdí, že má situaci pod kontrolou a jako důkaz včera uvedla, že na svém území zaznamenala v úterý nejméně nových případů nákazy od konce ledna. Čínský vládní poradce pro oblast zdravotnictví Čung Nan-šan dokonce odhadl, že by nynější epidemie mohla skončit v dubnu. Totéž v New Hampshiru tvrdil reportérům, leč bez jakýchkoli vědeckých argumentů, prezident USA Donald Trump (73): „Až se v dubnu oteplí, virus zázračně zmizí...“

Špička ledovce

Jenže třeba hongkongský »kolega« Gabriel Leung, který je považován za jednoho z předních odborníků na epidemii koronaviru, je k takovým odhadům velmi skeptický. „Koronavirus je přenosný z člověka na člověka, infekční je v inkubační době, někdo ani nezaznamená, že ho má. Nákaza se potvrdila i u lidí, co nikdy nebyli v Číně, natož pak ve Wu-chanu,“ poukazuje Leung. „Stále pracujeme s prvotními údaji, že dva nakažení jsou schopní infikovat pět dalších lidí. A i když při tomto vzorci vezmeme spodní hranici – 60 procent populace – je to děsivě vysoký počet nakažených,“ uvedl pro The Guardian. Při současné světové populaci (7,8 miliardy lidí) se tedy bavíme o 4,68 miliardách infikovaných, a i kdyby úmrtnost byla pod jedno procentno, jsme na 45 milionech obětí! Řešení vidí mj. v tom, že všechny země, v nichž se virus objevil, přijmou stejná bezpečnostní opatření jako Čína.

Nepřítel č. 1

Růžově nevidí situaci ani Světová zdravotnická organizace (WHO), která varovala, že epidemie představuje globální hrobu, která může mít horší dopady než terorismus. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že první vakcína proti novému koronoviru by mohla být vyvinuta za 18 měsíců, a vyzval svět, aby se probral a vir považoval za veřejného nepřítele číslo jedna.

Muži se nakazí snáz

Nejnovější studie ukázala, že náchylnější jsou k nákaze muži - z celkového počtu infikovaných tvoří 68 procent! Ke stejnému závěru dospěla i dřívější studie, která zkoumala 138 nakažených v nemocnici v čínském Wu-chanu a muži tvořili 54,3 procenta. Lékaři zatím netuší, proč tomu tak je. Jedna z teorií je, že estrogen u žen může mít před virem ochranné účinky.

Přečtěte si
-bello-
13. 2. 2020 • 17:35

Po svátcích se v Číně zpět do podniků a míst svého bydliště má vrácet 280 mil. lidí.
To je šílený

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.