Koronavirus poprvé udeřil mimo Asii: Už zabíjí v Evropě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Koronavirus poprvé udeřil mimo Asii: Už zabíjí v Evropě!

Nakažených v nemocnicích po celém světě dál přibývá.
Nakažených v nemocnicích po celém světě dál přibývá. (Foto Reuters)

Koronavirus, který dostal označení Covid-19, má první oběť v Evropě. V pařížské nemocnici zemřel čínský turista (†80), který je zároveň prvním člověkem, jenž epidemii podlehl mimo Asii.

Nejmenovaný muž přiletěl do Francie 16. ledna spolu se svou dcerou z provincie Chu-pej, v níž leží město Wu-chan, epicentrum nákazy. O devět dnů později byli oba umístěni do přísné izolace v zařízení Bichat-Claude-Bernard. „Pacientův stav se prudce zhoršil a poslední dny byl v kritickém stavu,“ uvedla francouzská ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová, podle níž byla příčinou Číňanovy smrti plicní infekce. Jeho dceři byl koronavirus rovněž diagnostikován, ovšem její stav se zlepšil natolik, že by měla být z nemocnice brzy propuštěna. Počet infikovaných v Evropě se blíží 50, celosvětově jich je přes 67 tisíc, více než 1500 lidí koronaviru podlehlo.

Obavy v Londýně

Rostoucí obavy z šíření Covidu-19 panují v Londýně, kde byl potvrzen devátý nakažený. Tamní hygienici varují, že ohniskem případné epidemie se může stát hustá síť metra.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.