Čínský lékař (†29) zemřel na konronavirus: Místo svatby mu chystají pohřeb | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čínský lékař (†29) zemřel na konronavirus: Místo svatby mu chystají pohřeb

Mladý čínský lékař Pcheng Jin-chua (†29) z Wuchanu zemel na koronavirus.
Mladý čínský lékař Pcheng Jin-chua (†29) z Wuchanu zemel na koronavirus. (reprofoto/twitter)

Zákeřný koronavirus si vyžádal další oběť z řad lékařů. Stal se jí teprve 29letý doktor Pcheng Jin- -chua z čínského Wu-chanu. Kvůli nemoci dokonce odložil svatbu a doufal, že bude brzy fit. Místo vysněné veselky však teď jeho milovaná organizuje pohřeb.

Jing-chua pracoval ve špitálu ve čtvrti Jiangxia, kde se po boku svých kolegů staral o pacienty infikované virem Covid-19. Kvůli nim šla stranou i veselka, mladý doktor raději trávil čas v práci a byl po ruce hned v první linii. „Jsem mladý, můžu pracovat víc hodin,“ říkával kolegům, když ho posílali domů za snoubenkou. Nakonec se ale virem nakazil i on sám a 25. ledna se stal z perspektivního doktora další nakažený pacient. O pět dní později se jeho stav dramaticky zhrošil a Jing-chua skončil na pohotovosti v nemocnici Jinyintan. I když neztrácel naději, postupně ho opouštěly síly a tenhle čtvrtek krátce před desátou večer vydechl naposledy.

Od vypuknutí epidemie už Čína hlásí přes sedmnáct set nakažených lékařů a sester, nejméně deset jich zemřelo. Většina z nich pochází právě z provincie Chu-pej, která je epicentrem nákazy. Jejich skutečný počet ovšem může být mnohem vyšší. Čínské úřady a nemocnice totiž přiznávají, že mají zoufalý nedostatek ochranných obleků či roušek pro personál. Mnozí zdravotníci to tak řeší tím, že si ochranné oblečení vyrábějí samy, dost často třeba z plastových pytlů na odpadky.

Víte, že...
...koronavirus si od prosince vyžádal více než dvě tisícovky životů? Nakažených je už více než 75 tisíc.

Roušek je nedostatek, potíže jsou i s léky: Vojtěch v Bruselu varoval před závislostí na Číně.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.